Az észt miniszterelnök otthonmaradásra szólította fel a be nem oltottakat

Ha megfertőződnek, komoly betegek lehetnek.

2021. október 14., 13:32

Szerző:

Otthonmaradásra szólította fel a koronavírus ellen be nem oltott lakosokat csütörtökön Kaja Kallas észt miniszterelnök, a megfertőződés magas kockázatára figyelmeztetve az érintetteket. Kijelentette, ha valaki semmilyen körülmények között nem akarja beoltatni magát, akkor inkább ne menjen sehova, ne találkozzon más emberekkel. "Ha megfertőződsz, nagyon komolyan megbetegedhetsz" - figyelmeztetett sajtótájékoztatóján a kormányfő.

Az észt kórházakban jelenleg 342, koronavírussal diagnosztizált beteget ápolnak - mondta Kallas. Hozzátette, hogy a kórházi vezetők szerint a betegek többsége az oltatlanok közül került ki. A kórházak zsúfoltsága tovább nő, így a helyzet nagyon aggasztó. Kaja Kallas két nappal korábban azt mondta, hogy a be nem oltott lakosokra vonatkozó további korlátozásokkal elkerülhető lenne országos vesztegzár bevezetése. Irja Lutsar, az észt kormány tudományos tanácsának vezetője szintén azt mondta, hogy szigorítani kell a be nem oltottakra vonatkozó korlátozásokat.

A mintegy 1,3 millió lakosú Észtországban eddig 723 643 lakos kapta a koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját, további 44 ezren még csak az első oltást vették fel. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtöki adatai alapján a balti államban a koronavírus-járvány tavalyi kezdete óta 168 884-en betegedtek meg, s a halálos áldozatok száma 1409.

(Kiemelt kép: Brüsszel, 2021. június 24. Kaja Kallas észt miniszterelnök az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2021. június 24-én. MTI/EPA/ pool/John Thys)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.