Az amerikaiak dróncsapással kiiktatták az al-Kaida egyik magas rangú vezetőjét

Két nappal azután tették mindezt, hogy Szíriában támadás ért egy támaszpontot.

2021. október 23., 07:19

Szerző:

Amerikai dróncsapás végzett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik vezető tagjával Szíria északnyugati részében – közölte pénteken az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnoksága (Centcom). A tájékoztatás szerint a légitámadást egy MQ-9-es típusú harci drónnal hajtották végre, amelynek célpontja Abdul Hamid al-Matar, a szélsőségesek egyik magas rangú vezetője volt, írja az MTI.

John Rigsbee ezredes közleményében hangsúlyozta, hogy Abdul Hamid al-Matar kiiktatása megzavarja majd a terrorszervezet azon képességét, hogy az Egyesült Államok és partnerei állampolgárait és ártatlan civileket fenyegető támadásokat hajtson végre. A dróncsapást két nappal azután hajtották végre, hogy Szíria déli részén támadás ért egy amerikai támaszpontot, Rigsbee ugyanakkor nem említette, hogy a két esemény kapcsolatban állna egymással. Az al-Kaida továbbra is veszélyt jelent az Egyesült Államok és szövetségesei számára, a hadsereg szerint biztonságos rejtekhelyként használják Szíriát, ahonnan támadásaikat és egyéb tevékenységeiket meg tudják szervezni.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az amerikai hadsereg RQ-4 Global Hawk típusú, pilóta nélküli felderítőrepülőgépe. Fotó: USAF/AFP)