Az amerikai ENSZ-nagykövet szerint hadviselés volt, amit Oroszország művelt az amerikai választási kampány alatt

2017. október 19., 23:29

Szerző:

Hadviseléssel ér fel a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozás az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint. Nikki Haley nagykövet a volt republikánus elnök, George W. Bush által alapított Bush Intézet szervezésében tartott rendezvényen fejtette ki ezzel kapcsolatos álláspontját csütörtökön.

Haley szerint Oroszország a tavalyi elnökválasztási folyamat idején komoly erőfeszítéseket tett, hogy „elhintse a káosz magvait”, most pedig azt kérdezik, hogy az amerikaiak miért oroszellenesek és miért hoztak szankciókat. „A válaszom az, hogy ne avatkozzanak be választásainkba, és nem leszünk oroszellenesek” – jelentette ki a diplomata. Haley szerint ha egy ország beavatkozik egy másik ország választási folyamatába, az nem más, mint hadviselés.

A nagykövet nem először fejtette ki nyilvánosan is az orosz beavatkozásról vallott álláspontját. Ez a vélemény élesen szemben áll az amerikai diplomácia irányítója, Rex Tillerson miniszter álláspontjával, aki bírálatai mellett is többször kifejtette, hogy a Trump-kormány a Moszkvával folytatandó párbeszéd híve. Maga Donald Trump elnök sem mondta ki, hogy a beavatkozás tény volt. „Senki sem tudja biztosan, mi történt” – fogalmazott Trump néhány hónappal ezelőtt egy sajtókonferencián. Mindazonáltal az elnök a G20-as országcsoport nyáron Hamburgban tartott csúcsértekezletén felvetette az esetleges beavatkozás problémáját Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott találkozóján.

A New York-i rendezvényen beszédet mondott maga Bush is. A volt elnök hangsúlyozta, az orosz beavatkozást soha nem szabad kicsinyíteni vagy tolerálni. Leszögezte, hogy az Egyesült Államoknak határozottságot és kitartást kell mutatnia a demokráciája elleni külső támadásokkal szemben. Bush kiemelte, ennek első lépése, hogy felvegyék a harcot a kibertámadások ellen. „Amerika egy ellenséges hatalom kitartó támadásait tapasztalta meg, amelyek táplálták országunk megosztottságát” – fogalmazott a volt elnök, s az amerikai hírszerzés információira hivatkozva hangsúlyozta, hogy az orosz kormány tervet dolgozott ki az amerikaiak egymás ellen fordítására.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.