Az amerikai államügyészek vizsgálatot indítanak az Instagram gyermekekre gyakorolt hatása miatt

Újabb vizsgálat indul Mark Zuckerberg vállalatával szemben.

2021. november 18., 21:45

Szerző:

Az amerikai államügyészek kétpárti koalíciója csütörtökön közölte, hogy vizsgálatot indított a Facebook, immár Meta Platforms (FB.O) néven ismert kaliforniai cég ellen, amiért az a lehetséges ártalmak ellenére is népszerűsítette leányvállalatát, az Instagramot gyermekek körében – írja csütörtöki cikkében a Reuters

A főügyészek azt vizsgálják, hogy a vállalat megsértette-e a fogyasztóvédelmi törvényeket és veszélyeztette-e a fiatalokat

– olvasható az államügyészek által kiadott közleményben. 

Szeptemberben a cég közölte, hogy szünetelteti az Instagram gyermekeknek szánt változatára vonatkozó terveit, mivel egyre nagyobb az ellenállás a projekttel szemben.

A lépés a Wall Street Journal beszámolóját követte, amely szerint a Facebook korábbi alkalmazottja, Frances Haugen által kiszivárogtatott belső dokumentumokból kiderült, hogy a vállalat tudott arról, hogy az Instagram káros hatással lehet a tizenéves fiatalok mentális egészségre.

A Facebook szerint azonban a kiszivárgott dokumentumokat arra használták fel, hogy hamis képet fessenek a vállalat munkájáról. A korábbi hónapokban egy több mint 40 állami ügyészből álló csoport levélben kérte a céget, hogy hagyjon fel a gyermekekre összpontosító alkalmazással kapcsolatos terveivel.

(Kiemelt kép: Egy 2021. október 18-án Moszkvában készült képen az Instagram logója látható. Fotó: Kirill Kedryavtsev / AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.