Ilyen sem történt még: vámot vezetett be egy ausztriai falu a magyar autókra

A Sopron melletti Somfalu Schengen és az EU ellenére is 160 eurós vámmal sújtja azokat a magyar autókat, amelyeket egyáltalán átenged.

2023. július 3., 20:30

Szerző:

Autónként 160 eurós díjat szabott ki az ausztriai Somfalva (Schattendorf) a Sopron melletti Ágfalváról való határátlépéshez. A Telex győri tudósítója szerint a falu az eddig szabad úton új sorompókat is felállított, a környék ugyanis hétfőtől különengedélyhez köti a Magyarország felőli, autós határátlépést. Az szükséges vámösszeget elkerülő különengedélyt csak Ágfalva, Somfalva, avagy a szomszédos Darufalva (Draßburg), Sopronkertes (Baumgarten) és Lépesfalva (Loipersbach) lakói kaphatnak, de csak pénzért és megfelelő indokkal.

Somfalva önkormányzati képviselőtestülete korábban egyhangúan döntött az autósokra kivetendő vámról. Az igénylőlap szerint arra is lesz lehetőség, hogy 38,90 euróért egyszeri, 145,90 euróért pedig többszörös áthaladást biztosító matricát váltson valaki, ha erre jó oka van. A normális esetben mintegy 60 ezres összegért vásárolt belépő ingyenesen levásárolhatóvá is válik somfalvai vállalkozásoknál.

Különleges matricát is lehet szerezni az átlépéshez, „megfelelő indokkal”, azt viszont, hogy mi ez, ugyancsak a falu vezetése dönti el.

Az intézkedés mögött a Telex cikke szerint választási ígéretek állnak. Thomas Hoffmann somfalvi polgármester tavaly ugyanis ígéretett tett arra, hogy különleges áthaladási- és belépési vámrendszerrel csapolja meg az egyre csak növekvő, magyarországi átmenő forgalmat az osztrák határon. Mindez pedig nem ellenkezik a szabad áthaladást biztosító EU-s joggal sem, Somfalva polgármestere ugyanis a határátkelő utat is magában foglaló önkormányzati telket pihenőzónává minősítette, erre hivatkozva pedig szedhet díjat is a belépésért.

(Kiemelt kép: Ágfalva lakói tüntetnek a Somfalva által bevezetett 160 eurós átlépési különdíj miatt 2023. június 29-én. Fotó: Maria Ute, Facebook)