Orosz-ukrán háború – Ausztria, Csehország, Szlovákia és Szlovénia is csatlakozott a magyar állásponthoz

Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Csehország és Magyarország külügyminiszterei szerdán értekeztek Bécsben arról, hogy az EBESZ-en keresztül nyitva kell tartani a kommunikációs csatornákat Oroszország felé, ez megkönnyítheti a tárgyalásokat az ukrajnai békéről is.

2023. szeptember 28., 17:53

Szerző:

Az öt közép-európai ország (Central 5) külügyminiszterei több, a térséget érintő kérdésről tárgyaltak Bécsben – számol be az Euronews.

Az egyik fontos téma az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) nemzetközi szerepének megerősítése volt. Ez azon kevés pán-európai szervezetek közé tartozik, amelynek Oroszország még a tagja.

Ausztria elkötelezett támogatója Ukrajnának – hangsúlyozta Alexander Schallenberg külügyminiszter, a konferencia házigazdája, és hozzátette, hogy az EBESZ az egyetlen páneurópai platform, ahol még szóbaállnak Oroszországgal, ezért úgy véli, kulcsfontosságú szerepe lesz a jövében. Kollégái egyetértettek az EBESZ fontosságában és a kommunikációs csatornák fenntartásában is – ezt különösen Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter hangoztatta. 

Magyarországot számos kritika éri az Oroszországhoz fűződő viszonya miatt. Az ország nagyban függ az orosz gáztól, és ez az áprilisban aláírt új szerződés miatt így is marad, miközben az EU többi tagállama igyekszik elszakadni az orosz energiahordozótól. Szijjártó Péter októberben ismét Oroszországba látogat, hogy részt vegyen az Orosz Energiahéten.

Bécset szintén kritizálják, mert enyhébb hangon szól Oroszországról, az ország szintén nagyban függ az orosz gáztól, habár az import folyamatosan csökkent. Idén júliusban az Ausztriába áramló gáz 66 százaléka jött Oroszország felől, míg az ukrajnai invázió előtt ez az arány még 79 százalék volt. Az osztrák kormányt bírálat éri amiatt is, mert beengedte az orosz delegációt az EBESZ konferenciákra. Alexander Schallenbert úgy reagált, hogy Belarusz és Oroszország tagsága elengedhetetlen a szervezet működéséhez.

Szlovénia, Csehország és Szlovákia egyetért abban, hogy az EBESZ nemzetközi szerepét és működőképességét meg kell őrizni. Jeleneg ez az egyetlen szervezet, amelyik még képes párbeszédet folytatni Oroszországgal 

– emelte ki a szlovén külügyminiszter, Tanja Fajon, míg cseh kollégája, Jan Lipavsky azt hangsúlyozta, hogy az EBESZ az európai biztonság egyik pillére.

Persze az EBESZ-en is nagy a nyomás, mert Oroszország rendre blokkol minden kezdeményezést a háborúval kapcsolatban. Vétójogának köszönhetően arról sincs megállapodás, mely ország elnökölje a szervezetet 2024-ben, a költségvetésről pedig hónapok óta nem tudnak tárgyalni.