Újabb vizsgálatot indít az EBESZ az emberi jogok fehéroroszországi helyzete miatt

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) újabb vizsgálatot indít az emberi jogok fehéroroszországi helyzete miatt.

2023. március 24., 07:39

Szerző:

Az EBESZ Állandó Tanácsa csütörtökön Fehéroroszország vonatkozásában aktiválta az úgynevezett moszkvai mechanizmust, amely független szakértői testület létrehozását irányozza elő jogsértésekkel kapcsolatos értesülések kivizsgálására. A döntés alapját az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) pénteken közzétett jelentése szolgáltatta a fehérorosz ellenzékiekkel szemben elkövetett állítólagos emberiesség elleni bűncselekményekről.

Az EBESZ Twitter-oldalán közzétett állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta az emberi jogok aggasztó helyzetének további romlását figyelték meg Fehéroroszországban. A szervezet 57 tagállamából 38 szavazott a mechanizmus aktiválására, hogy kivizsgálhassák a minszki hatóságok ellenzékiekkel, emberi jogi aktivistákkal, és politikai foglyokkal szembeni túlkapásaival kapcsolatos vádakat.

A 2020-as jelentés szerint átfogó és módszeres jogsértések történnek 

Az EBESZ szerint Fehéroroszországban csaknem 1500 politikai fogoly van, és harminc újságírót börtönöztek be. A fogdákban állítólag kínzásokra is sor kerül, s a bebörtönzöttek nem számíthatnak tisztességes eljárásra. A hatóságok bezáratták a független sajtóorgánumokat és csaknem az összes civil szervezetet.

Az EBESZ moszkvai mechanizmusának elindítását legalább tíz tagállam kezdeményezheti. Egy ilyen független vizsgálatot legutóbb 2020-ban folytattak le Fehéroroszország vonatkozásában. Az EBESZ csütörtöki közleményében felidézte: a vizsgálóbizottság akkori jelentésében arra a megállapításra jutott, hogy „a fehérorosz hatóságok az elcsalt 2020. augusztus 9-i elnökválasztás előtt, közben és után büntetlenül, átfogóan és módszeresen emberi jogi jogsértéseket követtek el”.

A szervezet szerint a legutóbbi vizsgálat óta eltelt több mint két évben a fehérorosz hatóságok elmulasztották orvosolni az akkori jelentésben rögzített súlyos jogsértéseket, és figyelmen kívül hagyták az EBESZ vonatkozó javaslatait. A fehéroroszországi emberi jogi helyzet kivizsgálását az Egyesült Államok és 37 másik ország kezdeményezte - mondta Washingtonban Vedant Patel, a külügyminisztérium szóvivője.

(Kiemelt képünk: Általános kép az EBESZ-tagállamok csúcstalálkozójának "nyitóüléséről" a lengyelországi Lodzban, 2022. december 1-jén. Fotó: Artur Widak / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)