Újabb szövetségest vesztett Orbán Viktor

Az Orbán Viktorral jó viszonyt ápoló Scott Morrison konzervatív miniszterelnök elveszítette a választást Ausztráliában, a 2013 után most visszatérő ausztrál Munkáspárt azt ígéri, jobban figyel a klímaváltozásra, mint a szénbányákat támogató elődeik.

2022. május 21., 16:16

Szerző:

Elegendő képviselője lesz a május 21-i választás után a munkáspárti Anthony Albanese-nek, hogy megalakítsa az ausztrál kormányt, derült ki az előzetes választási eredményekből. A Napi.hu beszámolója szerint így

Scott Morrison és konzervatív kormánya 4 év után elveszítette a hatalmat a déli országban. Pártja eddig kilenc éven át, folyamatosan vezette Ausztráliát.

A 151 fős canberrai képviselőházban a győztes Munkáspárt nem szerzett abszolút többséget, de ahhoz elég győztes képviselőjük van, hogy kormányt alakítsanak. Az ausztrál közmédia, az ABC előzetes becslése szerint ugyanis összesen 72 képviselőjük lehet. A neve ellenére konzervatív Liberális Pártnak pedig csupán 52 helyet szerzett. Albanese-nek még 4 képviselőre lenne szüksége az abszolút parlamenti többséghez.

Scott Morrison, aki Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is szoros szövetségese, már elismerte vereségét. Ausztrália eddigi, a klímaváltozással nem sokat foglalkozó kormányzati politikája így megváltozhat, hiszen a Munkáspárt éppen a szigorúbb klímapolitika ígéretével kampányolt idén. Morrison hagyományos konzervatív tábora azért is megcsappant, mert kormánya 2020 óta nagyon szigorú covid-lezárásokat alkalmazott számos nagyvárosban, amelyek miatt tömegtüntetések is kialakultak.

(Kiemelt kép: Scott Morrison ausztrál miniszterelnök sajtótájékoztatón, családja körében elismeri vereségét a 2022-es ausztráliai választásokon. Fotó: Saeed Khan, AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.