Arany vécécsésze tolvajai kerültek rendőrkézre

Négy évbe telt, míg a Scotland Yard megtalálta a négy elkövetőt.

2023. november 8., 10:50

Szerző:

2019 szeptemberében lopták el ismeretlen tettesek Maurizio Cattelan képzőművész America című alkotását. Az aranyvécé a brit fővárostól mintegy 105 kilométerre fekvő Blenheim kastélyból, Winston Churchill szülőhelyéről tűnt el.

A mű egy 18 karátos aranyból készült vécécsésze, melynek az értéke közel kétmilliárd forint – írja a 24.hu. A működőképes és a látogatók számára is használatos aranyvécét Cattalan társadalomkritikának szánta: „a leggazdagabb egy százalék és többi ember között egyre mélyülő szakadékra” kívánta felhívni a figyelmet a művész.

Az America című alkotást eredetileg a New York-i Guggenheim múzeumban állították ki, onnan érkezett 2019-ben Angliába. Itt azonban két nap elteltével lába kélt. A rablást követően többeket is őrizetbe vett a rendőrség, de bizonyítékok hiányában mindegyiküket el kellett engedni.

Négy évvel a lopás után, november 6-án négy, 35 és 39 év közötti ember ellen emelt vádat az ügyészség az aranyvécé ellopásával kapcsolatban. A vádlottak novembert 28-án állnak majd először bíróság elé – írja cikkében az AP hírügynökség.

Maga a mű, az aranyvécé azonban nem került elő. A rendőrség szerint valószínűtlen, hogy eredeti formájában megtalálnák.

(Kiemelt kép: az America című, ellopott alkotás. Forrás: CHRISTINA HORSTEN / DPA PICTURE via AFP)