Több ukrán régióban van rendkívüli áramszünet

Ismét rendkívüli áramszünetek kezdődtek kedd reggel számos ukrajnai régióban, köztük Kijevben és hét közép- és kelet-ukrajnai megyében a hideg időjárással megnövekedett áramfogyasztás miatt.

2022. november 8., 13:30

Szerző:

Erről az Ukrenerho nemzeti energetikai vállalat sajtószolgálata számolt be Telegram csatornáján. A tájékoztatás szerint vészhelyzeti áramszünet volt a fővárosban, Kijev, Csernyihiv, Cserkaszi, Zsitomir, Szumi, Harkiv és Poltava régiókban.

Az Ukrenerho kifejtette, hogy a korábban meghirdetett óránkénti áramszüneteken túli további korlátozásokra azért volt szükség, mert a hideg időjárás beköszöntével megnőtt a villamosenergia-fogyasztás, ami a berendezések fokozott terheléséhez és az energiarendszerben fellépő hiányokhoz vezet.

A nap folyamán az Ukrenerho tervezett üzemszüneteket vezetett be Odessza, Lviv és Rivne régiókban is.

Hétfő este a vállalat bejelentette, hogy a tervezett áramfogyasztási korlátozásokat másnap a fővárosban, valamint Kijev és hét közép- és kelet-ukrajnai régióban a meghirdetett ütemterveknek megfelelően hajtják végre.

(Kiemelt kép: Az ember zseblámpával világítja meg az utat az ukrán energetikai infrastruktúrát ért orosz rakétatámadás utáni áramszünet alatt Kijevben, Ukrajnában, 2022. november 07. Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást. 

Ukrajna már átvette azt a 30 páncélozott gyalogsági harcjárművet (BVP-1), amelyeket Szlovákia küldött számára – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszternek a közösségi hálón közzétett bejelentésére hivatkozva kedden.