Áramhiány lehet Finnországban

A finn energetikai hatóságok csütörtöki közlése szerint bizonytalanabbá vált Finnország áramellátása, és nőtt a kockázata annak, hogy rövidebb időszakokra leállhat az áramszolgáltatás.

2022. december 1., 13:59

Szerző:

Az eddigieknél is bizonytalanabbá vált Finnország elégséges áramellátása a közelgő télre. A hazai áramtermelésben vagy a külföldről érkező szállítási vonalakban bekövetkező esetleges egyidejű fennakadások akár hirtelen áramszüneteket is előidézhetnek – állt a finn energetikai hatóság közleményében.

A Fingrid áramszolgáltató is figyelmeztetett arra, hogy áramszünetekre kell számítani télen, aminek részben az az oka, hogy még mindig bizonytalan, mikor állhat üzembe az ország új, Olkiluoto-3 nevű atomreaktora.

(Kiemelt kép: az olkiluotói atomerőmű Finnországban. Fotó: Wikimedia Commons/Hannu Huovila/TVO)

16:47

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást – derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

16:22

Egy pénteken kiszivárgott felső feljegyzésben az amerikai légierő tábornoka, és a Légi Mobilitási Parancsnokság (AMC) parancsnoka, Mike Minihan utasította az irányítása alatt dolgozó tiszteket, hogy készüljenek az USA és Kína közötti háború kitörésére. A parancsnok szerint a harc kirobbanása 2025-re várható, az amerikai és tajvani választásokat követő évben.

A Tennessee-állambeli Memphisben ismét halálos áldozattal járt egy fiatal, 29 éves fekete fiú egyszerű igazoltatásával induló rendőri eljárás. Azóta videót is publikáltak, amiből kiderül: a férfit brutálisan megverték a rendőrök három nappal azelőtt, hogy sérüléseibe belehalt.