Újabb áradások Új-Zélandon, egy diák eltűnt

Rendkívüli állapotot hirdettek kedden Új-Zéland legnagyobb városában, Aucklandben, melyet ismét heves esőzések és áradások sújtanak.

2023. május 9., 08:56

Szerző:

Több mint kétszáz hívás érkezett hozzájuk, a legtöbb Aucklandből. Sok esetben az épületekbe behatoló árvíz miatt, de földcsuszamlásokhoz, kidőlő fákhoz és beszorult autókhoz is riasztották őket. Az északon fekvő Whangarei településen eltűnt egy középiskolás diák, aki osztálytársaival egy barlangi kiránduláson vett részt amikor megkezdődtek az áradások. Több diák kijutott a barlangból, de egyiküket elsodorta az ár, a mentőcsapatok már megkezdték a keresését.

„Túl fogunk jutni ezen a nehéz időszakon. Támogatni fogjuk Aukclandet. Tudjuk hogy ez most mindannyiunknak nehéz, azt kérem az emberektől hogy vigyázzanak magukra” – mondta Chris Hipkins miniszterelnök újságíróknak. A miniszterelnök kifejezte együttérzését az eltűnt diákkal kapcsolatban és támogatásáról biztosította az iskolai közösséget.

Januárban az áradások miatt négy ember vesztette életét Aucklandben, februárban pedig a Gabrielle ciklon okozta áradások és földcsuszamlások következtében tizenegyen haltak meg az országban. Meteorológiai felmérések szerint ekkor volt Auckland valaha volt legesősebb napja: annyi csapadék hullott egy nap alatt, mint amennyi általában egy egész nyár alatt szokott.

Egy tavalyi kutatás megállapította, hogy az eddig véltnél kétszer gyorsabban emelkedik a tengerszint Új-Zéland több vidékén. A vízszintemelkedés egyebek közt a szigetország két legnagyobb városát, Wellingtont és Aucklandet veszélyezteti. Egyes térségekben évente már 3-4 milliméterrel emelkedik a tenger szintje – derül ki az adatokból, amelyeket hazai és külföldi tudósok tucatjai gyűjtöttek Új-Zéland tengerpartja mentén az elmúlt öt évben az NZ SeaRise című nagyszabású kutatási program keretében a kormány megbízásából. A kutatók szerint az ilyen mértékű szintemelkedés egyik következményeként évente várható károkat okozó áradás a két nagyvárosban. 

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Chris Cameron/Anadolu Agency/AFP/)

09:11

Több ország vezetője máris gratulált Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfőnek az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában aratott győzelméhez, köztük Biden, Orbán Viktor és Putyin is.