Dobogós lett a román nyelv Angliában és Walesben

Az angol és a lengyel után a román nyelvet beszélik a legtöbben Angliában és Walesben.

2022. december 1., 16:59

Szerző:

A harmadik leggyakrabban beszélt anyanyelvvé lépett elő a román Angliában és Walesben – derült ki a 2021-es népszámlálási adatok feldolgozása után – írta a Transtelex.

A brit statisztikai intézet (ONS) jelentése szerint  a románt anyanyelvként megjelölők száma 2021-ben a rezidens lakosok több mint 0,8%-át (472 000 fő) tették ki. Lengyel anyanyelvűnek a lakosság 1,1 százaléka vallotta magát. Ez azt jelenti, hogy tíz év alatt több mint 400 ezerrel nőtt a románul beszélők száma Angliában és Walesben, ami hétszeres növekedésnek felel meg. A román mára a második leggyakrabban beszélt idegen nyelv lett az országban, miközben tíz éve még csak a 19. helyen állt.

A legtöbb román anyanyelvű bevándorló Londonban él, ahol az összlakosság 1,9%-át teszik ki.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

2024. február 27., 12:22

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.