Állampolgár-gyártás futószalagon

A BBC tudósítója, Nick Thorpe, terjedelmes beszámolót készített Szabadkán tett látogatásáról, ahol megtapasztalta a magyar állampolgárság ipari méretű gyártásának körülményeit. Tudósításának rövidített változatát közöljük.

2013. november 8., 19:08

Szerző:

A férfi, aki épp elhagyja a magyar konzulátust, értetlenül néz rám, amikor magyarul üdvözlöm.


– Nem beszél még jól magyarul – mondja sietve az őt kísérő barátnője.

A férfi egy barna mappát szorongat a kezében, amely az új magyar állampolgársági papírjait tartalmazza. 15 perccel korábban tette le az állampolgársági esküt, és most útban vannak útlevélfotót készíteni.

Mintegy 100 ezren kérvényezték a magyar állampolgárságot Szerbiában, és több mint 500 ezren szerte a világban, amióta 2011 januárjában hatályba lépett az új magyar állampolgársági törvény. Csak két feltételt kell teljesíteni: szükség van egy hajdani magyar állampolgárságú közvetlen felmenőre és a magyar nyelv alapszintű ismeretére.

Széles a merítés hálója
Szerbiában a Vajdaság, Romániában Erdély, Ukrajnában Kárpátalja, (Szlovákiában a Felvidék – a szerk.) mind az Osztrák-Magyar Monarchiához tartoztak 1920-ig, és számos területet egy rövid időre újra Magyarországhoz csatoltak a 2. világháború alatt. Ezért a régióban élő legtöbb család rendelkezik egy nagyszülővel vagy ükapával, aki a célnak megfelel.

Románia és Szlovákia EU-tagok, de egy szerb állampolgár számára felbecsülhetetlen értékű a magyar útlevél. Lehetőséget nyújt az otthoni gazdasági válság elöli menekülésre és – függetlenül az EU magas munkanélküliségi rátájától – a nyugat-európai munkavállalásra.

Szerbia elfogadta a magyar állampolgársági törvényt, mivel ők is adnak állampolgárságot a boszniai szerbeknek, de a szlovákokat nyugtalanítják a magyar lépések. Megtiltották a kettős állampolgárságot, és egyes szlovák politikusok irredentizmussal vádolják Magyarországot. Ötvenegy szlovákiai és több száz cseh új magyar állampolgárt megfosztottak a szlovák illetve cseh állampolgárságától, amiért felvették a magyar állampolgárságot.

– Az emberek érzelmi vagy racionális okokból kérnek magyar állampolgárságot – magyarázza a szabadkai magyar konzul, Korsós Tamás.
Önt nem zavarja az a tény, hogy sok kérvényezőt semmilyen kapcsolat nem fűzi Magyarországhoz, pusztán Németországban vagy más európai országban akarnak dolgozni? – kérdezem.
– Magyarnak érzik magukat, de nem ítélem el azokat sem, akik csak a saját érdekeiket nézik – feleli.

A Fidesz-kormány indoklásában az új törvény célja: lehetőséget adni ezeknek az embereknek, hogy újra az anyaországhoz tartozhassanak. Míg a belföldi kritikusok arra panaszkodnak, hogy az új magyar állampolgárok a jövő évi választásokon a Fideszre fognak voksolni újonnan szerzett szavazati jogukkal.

Az Európai Bizottságnak nincs mondanivalója a hirtelen keletkezett félmillió új EU-állampolgár tényével kapcsolatban.

A szabadkai magyar konzulátus ötven alkalmazottja megszakad a munkában. Napi nyolcszáz telefonhívást bonyolítanak. A magyar nyelvtudás követelményét nem veszik szigorúan, nem kell vizsgát tenni, nincsenek tesztek, elég, ha a kérvényező „elboldogul napi szinten”. A konzulátus személyzete heti két napot úton van, falvakat és városokat látogatnak, agitálnak, népszerűsítik a magyar kormány intézkedését. A konzulátus épületéből naponta 100 új magyar állampolgár lép ki.

A magyar nyelv – az egyik legnehezebb európai nyelv – hirtelen népszerűsége fellendítette a nyelviskolák üzletét, és sok magyar vállal oktatást az interneten Skype-on keresztül. Amikor egyiküktől interjút kértem, visszautasított. – Túl érzékeny téma – mondta.


Visszatérve a szabadkai konzulátusra; friss magyar állampolgárok újabb csoportja fogad. Éppen pezsgőt szürcsölnek, mialatt elhalkulnak a magyar himnusz hangjai.

Fordította: Markó Beáta

Tartson velünk a

Facebookonis.