Áll a bál Brüsszelben: Magyarország megfúrta az Európa-Afrika megállapodást, ennyire még nem háborodott fel az EU

2018. április 26., 16:08

Szerző:

Jövő szerdán tartják a marokkói Marrákesben azt a konferenciát, amelyen az EU és számos afrikai ország vezetői tárgyalnak. Az együttműködés fő célja, hogy az EU pénzt ad az afrikaiaknak, és ők cserébe igyekeznek gátolni a migrációt. Ezt az alkut segélyprogramok, vagy éppen az embercsempészek elleni rendőri együttműködések szegélyezik. Benne van az a program is, amin keresztül pénzt kapnak a hazatérésre azok a Líbiában várakozó emberek, akik hajlandóak lemondani arról, hogy illegálisan Európába hajózzanak – írja a 444.

Az együttműködések folytatásáról közös nyilatkozatot fogadtak volna el az EU és az afrikai országok kormányai, az egész csúcs előkészítése már egy éve tartott.

Ebben a helyzetben közölte a magyar kormány, hogy megvétózza, hogy az EU nevében alá lehessen írni a dokumentumot. 

A nyilatkozat végső változatából ki kellett húzni az összes olyan utalást, ami arra vonatkozik, hogy az „EU" ezt vagy azt vállal, akar. Ez lényegesen gyengíti a megállapodások súlyát. Az EU helyett az EU külügyi főbiztosa és a migrációért felelős biztos, mint személyek kerülnek a szövegbe az afrikai kormányok partnereiként.

A magyar kormánynak az volt a baja a megállapodással, hogy abban nem ítélik el elég hangsúlyosan a migrációt, illetve a magyarok szerint nem tettek elég éles különbséget a menekültpolitika és a bevándorláspolitika közé. Ezt annak ellenére is kifogásolta Budapest, hogy

egyébként az egész folyamat egyik fő célja az illegális bevándorlás mérséklése volna.

A vitában a belga, a portugál és az olasz kormány képviselői felháborodottan utasították vissza, hogy az egy éve előkészítés alatt álló szövegen az utolsó héten módosításokat követelnek a magyarok, majd a spanyol, a francia, az osztrák és a finn kormány nagykövetei is kiálltak a korábban háborgók mellett. A magyar vétó aláássa az EU tekintélyét a tárgyalásokon – érveltek sorra a diplomaták. 

A portugál követ emlékeztetett, hogy a megállapodás éppen a migrációs nyomás csökkentését okozhatta volna, ezért különösen érthetetlen a magyar viselkedés. Ezt a belga diplomata is megerősítette, mondván a magyar törekvések szembe mennek az EU külső határvédelmének erősítésével, és a kitoloncolások hatékonyságának növelésével.

A  magyar kormány vétója az, ami az illegális migrációt valójában segíti

– mondták.

Németország és Franciaország nagykövetei ezután egymás után szólaltak fel, hogy általában is ostorozzák a magyar kormány politikáját, amiért rendszeresen aláássák a közös fellépés lehetőségét kiemelten fontos ügyekben. 

A német, a francia és a ciprusi kormány képviselői egyenesen azt követelték, hogy szenteljenek külön vitát annak, hogy a magyar viselkedést elemezzék. Az olasz, a holland és a finn nagykövet erre azt mondta, hogy Magyarország viselkedése kárt okozhat az EU nemzetközi tekintélyének, majd ezzel egyetértett a német és a ciprusi nagykövet is. Utóbbi egyenesen az EU döntésképességének tudatos rombolásával vádolta meg a magyar kormányt.

A magyar nagykövet, Várhelyi Olivér csak azt tudta ismételgetni, hogy kormánya álláspontja szerint túl puha a szöveg.

Brüsszeli beszámolók szerint még soha nem volt olyan éles a magyarok és a többiek szembenállása, mint most. A magyarokra mostanra belső ellenségként tekint a nyugati kormányok nagy része, de a keletiek is egyre bizalmatlanabbul nézik az ámokfutást. a 444 diplomáciai forrása szerint 

„a magyaroknak nincs már igazi szövetségese".