Az alkoholos italokon is fel kell tüntetni ezután az egészségügyi kockázatokat

Az üvegeken szerepelni kell olyan információknak, miszerint súlyos, akár halálos betegséget is okozhat az alkoholfogyasztás, de a kalóriaértéket is fel kell majd tüntetni.

2023. május 22., 20:30

Szerző:

Írországban átfogó egészségügyi figyelmeztetést tartalmazó címkékkel fogják ellátni a jövőben az alkoholos italokat. Az erről szóló jogszabályt hétfőn írta alá Stephen Donnelly ír egészségügyi miniszter. A szabályozás csak három év múlva lép hatályba felkészülési időt engedve a vállalkozásoknak.

A törvény célja, hogy a felhasználók jobban értsék az alkoholtartalommal és az alkoholfogyasztással járó kockázatokkal – hangsúlyozta Donnelly.„Büszke vagyok rá, hogy a világon első országként teszünk ilyen lépést” - tette hozzá. Mint mondta, a törvény összhangba fogja hozni az alkoholos italokat a többi élelmiszer és italtermék csomagolására vonatkozó szabályozásával, amelyeken már egyébként is fel vannak tüntetve egészségügyi információk és kockázatok. 

Más országokban is léteznek hasonló figyelmeztetések a címkéken, azonban Írország ezeknél jóval átfogóbb szabályozásra törekszik.

A címkén a jövőben szerepelnie kell, hogy az alkoholos italok fogyasztása egyebek között daganatos megbetegedéseket, májkárosodást okozhat, illetve fel kell hívni a figyelmet a terhesség alatti alkoholfogyasztás veszélyeire. Mindemellett fel kell tüntetni az ital alkohol- és kalóriatartalmát. 

Íroroszág több kereskedelmi partnere is jelezte fenntartásait a szabályozással kapcsolatban az Európai Bizottságánál. Kilenc EU-tag, köztük Franciaország kedvezőtlen véleményt fogalmazott meg a dublini elképzeléssel szemben.

(Kép forrása: MTI)