14 ember halálát okozta Belgorodban az ukrán ellentámadás

A támadásban két gyerek is életét vesztette.

2023. december 30., 18:10

Szerző:

Legkevesebb 14 ember, köztük két gyerek meghalt Oroszországban, az ukrán határ közelében található Belgorod városában, miután Ukrajna rakétákkal és drónokkal támadta a térséget – írja orosz tisztviselők közlése alapján a BBC.

A közösségi médiában terjedő felvételeken látható, hogy robbanások sorozata rázta meg a város központját körülbelül 80 kilométerre az ukrajnai Harkivtól. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a támadásban 108 ember megsérült, Oroszország máris közölte: nem marad el a büntetés.

„Ez a bűncselekmény nem marad büntetlenül” – írták a közleményben, hozzátéve: a „kijevi rezsim” így próbálja elterelni a figyelmet a fronton elszenvedett vereségekről, és provokálni akar – idézi a BBC beszámolóját a Népszava.

Ukrán részről nem kommentálták a történteket, de az ukrán média egy biztonsági forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ország csak katonai célpontokat támadott. Közlésük szerint „az orosz légvédelem szakszerűtlen intézkedései miatt” hullottak rakétadarabok a város központjára. A Pravda egyik idézett forrása pedig Oroszország „szándékos és tervezett provokációit” is okolja.

A támadásra azután került sor, hogy Oroszország a legnagyobb légitámadást mérte a háború 2022 február végi kezdete óta Ukrajnára, amelyben legkevesebb 32 ember meghalt és 144-en megsebesültek. Sokan még mindig a romok alatt lehetnek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy Oroszország a támadás során az arzenáljában lévő szinte minden típusú fegyvert felhasznált, otthonokat és egy szülészeti kórházat is lerombolt – írja a portál.

(Kiemelt kép: a fénykép az oroszországi rendkívüli helyzetek minisztériuma által 2023. december 30-án közzétett videóról készült, amint az emberek evakuálnak egy sérültet a lövöldözés után Belgorodban, körülbelül 30 kilométerre az ukrajnai határtól. Fotó: Orosz Vészhelyzeti Minisztérium / AFP)