Akcióban a tálibok – végtagcsonkítás, megkövezés és megannyi hangosbemondó

Négyszáz új hangosbeszélőt szereltettek fel a tálibok Kabul különböző negyedeiben, hogy így buzdítsák imádkozásra az embereket, jelentette be szerdán a tálib kormányzat alá tartozó, az iszlám előírásainak betartását felügyelő minisztériuma.

2022. november 23., 13:57

Szerző:

A tárca részéről azt is közölték, hogy a tálib rezsim több száz elhagyatott üzletet és más, kihasználatlanul álló helyiséget alakítottak át nemrég mecsetté, szintén azzal a céllal, hogy növeljék a fővárosiak imádkozásra való hajlandóságát. A minisztérium Twitter-üzenetben hozzátette, hogy az előző kormányzat idején leszerelték a megafonokat, ezért a kabuliak nem hallották az imára hívást.

Az iszlám szunnita irányzata napi öt imát ír elő, melyeket a muszlim többségű országokban hagyományosan a mecsetekre felszerelt hangosbemondókból elhangzó, kötött szövegű imára hívás (azán) jelez. A tálibok 1996-tól 2001-ig tartó kormányzásuk idején az iszlám törvénykezés (saría) szigorú interpretációját követve számos korlátozást hoztak Afganisztánban, egyebek között kitiltották a nőket az iskolákból. Bár 2021-es ismételt hatalomra kerülésük után azt hangoztatták, nem térnek vissza korábbi gyakorlataikhoz, az elmúlt fél évben több szigorítást hoztak: ismét megnyirbálták a nők oktatását, és nemrég kitiltották a nőket az edzőtermekből és a parkokból is.

 Néhány héttel korábban bejelentették, hogy újra bevezetnek több, a saría által megengedett büntetést bizonyos vétségek esetén. E büntetések között szerepel a végtagcsonkítás és a megkövezés is.

(Kiemelt képünk illusztráció: tálib harcosok Kabulban. Fotó: Wakil Kohsar / AFP)