Elmenekültek a női futballisták Afganisztánból

Kedden szállt fel a gépük Ausztráliába.

2021. augusztus 24., 15:03

Szerző:

Elmenekültek Afganisztánból a női futballválogatott játékosai, akik egy ausztrál géppel szálltak fel a kabuli reptérről több tucat utas közé vegyülve. Ezt a profi futballisták nemzetközi szakszervezete közölte a mentőakciókkal kapcsolatban. A futballistanőket az ausztrál kormány és a nemzetközi közösség mentette ki. A a profi futballisták nemzetközi szakszervezete, a FIFPro szerint veszélyben voltak "ezek a fiatal nők – sportolók és aktivisták".

Az ABC ausztrál közszolgálati televízió híradása szerint ausztráliai gépekkel csaknem ezer embert, köztük ötven női sportolót és hozzátartozóiak menekítették ki eddig Afganisztánból. A női afgán futballválogatott 2007-ben alakult Afganisztánban, ahol a nők sportolása a tálibok eszméivel szembeni politikai dacnak egyfajta megnyilvánulása.

A csapat játékosainak korábban azt javasolták, hogy töröljék a közösségi félületekről posztjaikat és fényképeiket, hogy elkerüljék a tálibok megtorlását. "Az elmúlt néhány nap rendkívül stresszes volt, de ma fontos győzelmet arattunk" – mondta Halida Popal Dániában élő volt csapatkapitány, aki a FIFPro ügyvédeivel és munkatársaival együtt, hat ország – köztük Ausztrália, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia – hatóságaival tárgyalva intézte el, hogy a csapattagok és a családtagjaik is felkerüljenek az evakuálandók listájára, és biztonságos helyre repüljenek Afganisztánból. Jonas Baer-Hoffmann, a szervezet főtitkára azt mondta, hogy ez hihetetlenül összetett ügyintézéssel sikerült lebonyolítaniuk.

(Kiemelt kép: Az afgán női futballválogatott tagjai ünnepelnek, miután megnyertek egy meccset az Isteghlal ellen Kabulban, 2013. december 6-án. Fotó: Aref Karimi / AFP)