Áder János viszi az érsek csontjait

Egy Thomas Becketnek tulajdonított csonttöredéket visz magával a magyar köztársasági elnök tavaszi, egyhetes Londonba és Canterburybe vezető zarándoklatára. Az esemény célja az Anglikán és a Római Katolikus egyház közötti megbékélés kifejezése, melyen részt vesznek a két egyház magas rangú klérusai is. Az esztergomi bazilikában őrzött relikvia 800 év után tér haza Angliába.

2016. január 27., 17:52

Szerző:


Mint ismeretes Thomas Becketet a Canterbury katedrális oltáránál ölték meg 1170. december 29-én, mialatt a vecsernyét énekelték a templomban.

A gyilkosság hajdanvolt barátjával, II. Henrikkel folytatott hosszú küzdelmének véres, befejező csúcspontja volt.
Később egy igen díszes ereklyetartót készítettek Canterbury városában, amely az angliai zarándoklat legfontosabb központjává vált. A Beckethez köthető relikviákat szétosztották más európai templomokba, amikor szentté avatták.

Az esztergomi bazilikában őrzött Becket-csontdarabka állítólag Becket karjából származik, s úgy menekült meg az angliai reformáció megsemmisítésétől, hogy a maradványait tartalmazó ereklyetartó elfelejtődött a szentek tiszteletének gyakorlásában, mivel azt bálványimádásnak és katolikusnak bélyegezték meg.

De hogy került a relikvia Magyarországra? Erről két elmélet is van. Az első szerint Bánffy Lukács kardinális, Esztergom érseke – és Becket diákkori barátja a párizsi tanulmányi éveik alatt – szerezte meg Becket karcsontjának darabkáit.

Ám egy másik elmélet szerint az is lehetséges, hogy a francia Margaretnek köszönhető a relikvia Esztergomba kerülése. Margaret élete zömét Angliában töltötte, mint II. Henrik fiának a felesége. Thomas Becket nagy befolyással volt az életére, a házassága létre jöttét ő „tárgyalta le”, majd így került Angliába. Ám a „fiatal király” néven ismert férj korán elhunyt, és az özvegyen maradt Margaret később Magyarország királynője lett.
Nem tagadható, hogy az Anglikán Egyház sokat tett annak érdekében, hogy Thomas Becket neve feledésbe merüljön. VIII. Henrik maga gondoskodott arról, hogy kikerüljön az egyházi kalendáriumból, és támogatta azt a kampányt, melynek célja volt Becketet úgy lefesteni, aki nem Krisztus iránti hűsége, hanem politikai árulása miatt fizetett az életével. Nem mártír, hanem áruló – ezt akarta elhitetni.

Ezen a képen kíván változtatni a tavaszi zarándoklat, a számos – anglikán és római katolikus – templomban tartandó mise, s az a rendezvénysorozat, melyen részt vesz Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is, aki magával viszi Thomas Becket földi maradványának Esztergomban őrzött darabkáját. 800 év után tér haza.

Ollózta: Markó Beáta

Keressen minket a

Facebookon is!

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve Lengyelország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását.