A WHO tanácskozást tart az új vírusvariáns miatt

El kell dönteniük milyen kategóriába sorolják. 

2021. november 26., 09:02

Szerző:

Pénteken tárgyalnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői az új, Dél-Afrikában felbukkant koronavírus-variánsról. Eldöntik majd, hogy a „figyelemmel követendő” (variant of interest) vagy az „aggodalomra okot adó” (variant of concern) kategóriába teszik– írja a 444.

Az első enyhe kategóriába azok a variánsok esnek, amelyek több országban is megjelenik, de világszerte nem okoz nagyobb veszélyt, de bizonyítottan változtatnak a vírus alapvető jellemzőin. A második kategóriába azok a variánsok tartoznak, amelyek gyorsabban terjednek, új klinikai tüneteket okoznak, illetve nehezebben lehet ellenük védekezni, valamint  csökkentik a meglévő vakcinák és kezelési módszerek hatékonyságát. 

Az új variánst, amelyet jelenleg B.1.1.529 neveznek több mint harminc mutációval rendelkezik a tüskefehérjében, ami jelentősen változtathat az eredeti vuhani vírus viselkedésén. Az új variáns Dél-Afrikában, Hongkongban és Botswanában terjed.  A meglévő adatok szerint az új változat Dél-Afrikában minden eddigi variánsnál gyorsabban szorítja ki a meglévőeket. 

Az új variáns felfedezése után a vizsgált minták 90 százalékában jelen volt. A világon jelenleg leginkább meghatározó delta variánsnak ehhez hónapokra volt szüksége. 

(Kiemelt kép: Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója sajtótájékoztatón vesz részt 2020. július 3-án. Fotó: Fabrice Coffrini / AFP)