A világ vezetői tagadják a Pandora-iratokban megfogalmazott vádakat

Az európai pénzügyminiszterek várhatóan éppen kedden fogadják el azt a listát, amelyen a tiltólistás adóparadicsomok szerepelnek – a listáról három ország nevét is kihúzták a korábbihoz képest.

2021. október 5., 17:49

Szerző:

Igyekeznek tagadni a Pandora-papírokban nevesített politikusok és más vezetők az ellenük felhozott vádakat. Van, aki kategorikusan tagad mindent, van, aki vizsgálatot és nagyobb átláthatóságot ígér a jövőben. A 650 nemzetközi oknyomozó újságíró által feltárt adatok szerint számos vezető titkolt el hatalmas vagyonokat offshore-ügyletek révén – írja az Euronews. 

Jordánia királyáról, II. Abdulláról azt derítették ki, hogy több tíz millió euró értékű ingatlanportfóliója van külföldön. A palota csak annyit közölt: se nem szokatlan, se nem helytelen, hogy az uralkodónak külföldi ingatlanjai vannak.

„Sajnos kampány zajlik Jordánia ellen, és még mindig vannak olyan emberek, akik szabotálni akarják a közöttünk lévő kapcsolatokat, és gyanút akarnak ébreszteni. Nincs mit rejtegetnünk”

– mondta az uralkodó.

 A chilei elnökről, Sebastian Pineráról azt tárták fel az oknyomozó újságírók, hogy 2010-ben egyik legközelebbi barátjának adott el egy környezetvédelmi szempontból érzékeny területen található bányát. Pinera tagadja, hogy bármi rosszat tett volna.
„Sem a családomnak, sem nekem nincsenek külföldön befektetési vállalataim”

– mondta az államfő.

A Pandora-papírokban feltárt adatok szerint az orosz elnök, Vlagyimir Putyin neve köztes kapcsolatok révén titkos monacói vagyontárgyakhoz köthető.

„Nem világos, mennyire megbízható ez az információ”

– mondta az orosz elnök sajtótitkára, Dimitrij Peskov. „Nem világos, mire alapozzák ezeket az állításokat, és természetesen mindez nem ad okot semmilyen vizsgálatra.”

„Az Európai Unióban a világon az egyik legátláthatóbbak az adózási előírások. De amint látjuk, ez nem elég. Többet kell tenni”

– mondta.

Különös időzítés, hogy az európai pénzügyminiszterek várhatóan éppen kedden fogadják el azt a listát, amelyen a tiltólistás adóparadicsomok szerepelnek – a listáról három ország nevét is kihúzták a korábbihoz képest.

(Kiemelt képünk illusztráció: Loic Venance / AFP)