A tárgyalóteremben vágta el a saját torkát egy belarusz ellenzéki aktivista

A férfi kis híján elvérzett, mert az őrök nem találták a tárgyalóteremben a vádlottak számára felállított ketrec kulcsát.  

2021. június 1., 18:46

Szerző:

Megkísérelte elvágni a saját torkát egy tavalyi tüntetésen őrizetbe vett ellenzéki aktivista kedden egy minszki bíróságon, miután azt mondták neki, hogy üldözni fogják a családját és a szomszédait, ha nem vallja magát bűnösnek – jelentette a fehérorosz média.

A Radio Szvaboda (az orosz Szabad Európa Rádió) honlapjára olyan videofelvétel került fel, amelyen a vádlott, Szcjapan Latipau egy padon fekszik a tárgyalóteremben a vádlottak számára fenntartott elkerített részen, rendőrök veszik körül, és az emberek sikoltoznak.

Egy másik videó azt mutatta, amint Latipaut kivitték a kívül várakozó mentőhöz, az ingén feltehetően vérfoltok voltak.

„Szcjapan Latipau fehérorosz aktivista, politikai fogoly ma elvágta a torkát a tárgyalóteremben” – közölte Twitter-oldalán Szvjatlana Cihanouszkaja, a fehérorosz ellenzék száműzetésben élő volt elnökjelöltje. Ez a fehéroroszországi állami terror, megtorlások, kínzások eredménye. Azonnal be kell ezeket szüntetni” – írta az ellenzéki vezető.

A közelben álló őrök nem tudták azonnal kinyitni a ketrec ajtaját, mert nem volt náluk a kulcs – írta a Nasa Niva független fehérorosz hírportál. „Mire a cellát kinyitották, Szcjapan elvesztette az eszméletét.”

A Reuters hírügynökség nem érte el a minszki belügyminisztérium szóvivőjét, hogy reagálást kérhessen a hírekre.

Latipaut tavaly szeptemberben vették őrizetbe, amikor a fehérorosz hatóságok megtorlásokkal válaszoltak a vitatott körülmények között hatodjára is elnökké választott Aljakszandr Lukasenka lemondását követelő tüntetésekre.

Egy minszki udvarban állították elő, amelyet helyi lakosok és a média csak „Változás tere” néven emlegettek.

Latipau őrizetbe vételekor egy fal előtt állt, és meg akarta akadályozni, hogy a rendőrök kísérte munkások átfessék az ellenzék grafitijét.

Lázadások szervezése, rendőri intézkedéssel való szembeszállás és csalás címén indult ellene eljárás, és az állami televízióban azzal is megvádolták, hogy rendőröket akart megmérgezni. Latipau tagadta a vádakat.

Lukasenka kormánya ismételten kiváltotta a nyugati országok bírálatát, amikor május 23-án Minszkben leszállásra kényszerítette a Ryanair ír légitársaság Athén–Vilnius járatát, hogy őrizetbe vegye a gépen utazó 26 éves ellenzéki aktivistát és bloggert, Raman Prataszevicset és orosz barátnőjét.