Kezdik visszavenni az irányítást Afganisztán felett a tálibok

Hat afganisztáni körzet felett szerezték meg az ellenőrzést.

2021. június 14., 15:25

Szerző:

A Herát tartományban található Obe, a Gor tartománybeli Szagar, a Szári-Pulban található Szajád, a Zábulban fekvő Argandáb, valamint a Faráh tartományban található Las-e-Dzsuvajn és Pust-e-Road körzet került a tálibok felügyelete alá.

A hosszú ideje ostromolt területeket védő kormányerők elmenekültek, hogy csatlakozzanak más, a közelben található csapatokhoz, vagy légi úton evakuálták őket, miután nem érkezett erősítés – mondták el tartományi források. Egyes helyszíneken fegyverzetet és lőszert is hátrahagytak. Helyi tisztségviselők elmondták, hogy több visszavonuló katona sorsáról nincs információjuk.

A tálibok rövid időre a Kunduzban található Hán Abad körzetet is elfoglalták hétfőn, de a biztonsági erőknek sikerült visszaszerezniük a területet. A radikálisok több katonai sikert arattak az elmúlt időszakban. Legalább 23 körzetet sikerült megszerezniük azóta, hogy a nemzetközi haderő május 1-jén megkezdte a kivonulást Afganisztánból. 

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Az Afgán Nemzeti Hadsereg katonái egy előörsön Kjakiban, Afganisztánban 2021. március 23-án. Fotó: AFP | Wakil Kohsar)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.