A svéd legfelsőbb bíróság megtagadta Bülent Keneş török újságíró kiadatását

A svéd legfelsőbb bíróság megtagadta Bülent Keneş gülenista török újságíró kiadatását Törökországnak.

2022. december 19., 14:39

Szerző:

A Svédországban menekültstátuszt élvező Bülent Kenes ellenzéki aktivista Recep Tayyip Erdoğan török elnök név szerint is megemlítette a „terroristák” kiadatására vonatkozó követelésében, amelynek teljesítését előfeltételként szabta Svédország NATO-csatlakozásának jóváhagyásához.

A svéd legfelsőbb bíróság szerint „számos akadálya” van annak, hogy visszaküldjék a Zaman angol nyelvű napilap egykori főszerkesztőjét, akit Törökország azzal vádol, hogy részt vett a Recep Tayyip Erdoğan török elnök megbuktatására irányuló 2016-os puccsban.

A Keneş ellen felhozott vádak Svédországban nem számítanak bűncselekménynek, ami az ügy politikai jellegével és az újságírónak megadott menekültstátusszal együtt lehetetlenné teszi a kiadatást – hangsúlyozta Petter Aspaz bíró. „Az adott személy politikai meggyőződése miatt fennáll az üldöztetés veszélye is. A kiadatásra ezért nem kerülhet sor” – tette hozzá a bíró.

Bülent Keneş, aki jelenleg a Stockholmi Szabadságközpontnál dolgozik – egy olyan szervezetnél, amelyet más száműzetésben élő török disszidensek alapítottak – az AFP-nek elmondta, hogy „örül” a döntésnek, és hangsúlyozta, hogy az ellene felhozott vádak az Erdoğan vezette rezsim kitalációi.
Az 55 éves egykori újságíró szerint az ankarai kormánynak az a kifogása vele szemben, hogy a török kormány által szintén terroristának nyilvánított. Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő muszlim hitszónok támogatója. Kenes megjegyezte: sajtókarrierje miatt a török elnök évtizedek óta ismeri őt. Az újságíró szerint az elnök személyes gyűlölete is belejátszhatott döntésébe.

Keneş az egyetlen személy, akinek svédországi kiadatását a török elnök név szerint is kérte az Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel tartott novemberi ankarai közös sajtótájékoztatón. Ankara jelezte: csak akkor ad zöld jelzést a svéd és a finn NATO-csatlakozás előtt, ha a két ország felhagy a „terroristák” támogatásával, és kiadja a török kormány által megnevezett ellenzéki személyeket és kurd menekülteket. Törökország először 33, majd 45, végül 73 személy kiadatását követelte Stockholmtól.

Miközben Ankara blokkolja Svédország NATO csatlakozási folyamatát a kiadatások megtagadása miatt, Stockholm többször felhívta a török kormány figyelmét a svéd igazságszolgáltatás függetlenségre, valamint arra a tényre, hogy a kiadatással kapcsolatban a végső szó Svédországot illeti meg.

(Kiemelt képünk: Stockholm közelében, Svédországban készült archív felvétel Bülent Kenes török újságíró. Kenes török elnökkel szembeni kritikái miatt hazájából Svédországba menekült. Jonathan NACKSTRAND / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.