A spanyolok 7,5 millió adag vakcinát adományoznak idén dél-amerikai országoknak

Az országban jövő héttől 1,2 millió adag Pfizer helyett 1,7 millió érkezik majd. 

2021. április 22., 05:51

Szerző:

Spanyolország a koronavírus elleni vakcináinak 5-10 százalékát, mintegy 7,5 millió adagot dél-amerikai országoknak adományozza idén - jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök Andorrában, a 27. Ibero-amerikai csúcstalálkozón szerdán. Az eseményen elhangzott: a COVAX nemzetközi vakcinaelosztási rendszer révén továbbítják majd az oltóanyagokat azután, hogy a lakosság átoltottsága Spanyolországban elérte az 50 százalékot. Erre várhatóan júliusban kerülhet sor - írja az MTI.

Carolina Darias egészségügyi miniszter madridi sajtótájékoztatóján közölte: szerdán napi oltási rekord született a dél-európai országban 456 777 dózis beadásával, és elmondta azt is, hogy egy hét alatt kétmillió adag vakcinát használtak fel. Spanyolország több mint 14,9 millió védőoltást kapott négy európai engedéllyel rendelkező gyártótól. Az első dózist 9,8 millióan, a felnőtt oltandó lakosság 24,6 százaléka kapta meg. Mindkét adaggal több mint 3,6 millió ember oltási programja lett teljes, ez az oltandók 9 százalékát jelenti.

A tárcavezető hangsúlyozta: a teljes oltással rendelkezők száma már meghaladta azokét, akik a járvány kezdete óta megfertőződtek a koronavírussal. "Ez azt jelenti, hogy a vírus előtt járunk" - jegyezte meg, hozzátéve: jövő héttől a Pfizer/BioNTech vakcinájából mintegy 1,7 millió érkezik majd hetente az eddigi 1,2 millió helyett.

A spanyol egészségügyi minisztérium jelentése szerint az elmúlt 24 órában csaknem hatezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, míg a napi regisztrált esetek száma meghaladta a tízezret. Az utóbbi egy hétben 302-en hunytak el a fertőzés következtében, a halálos áldozatok száma 77 364. A szaktárca közegészségügyi bizottsága elvetette azt a javaslatot, hogy az RNS-alapú vakcinák (Moderna, Pfizer/BioNTech) két dózisa közötti időt megnövelje a gyártó által ajánlott 21 napon túl.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/EFE | Alejandro Garcia)

21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.