A spanyolok 7,5 millió adag vakcinát adományoznak idén dél-amerikai országoknak

Az országban jövő héttől 1,2 millió adag Pfizer helyett 1,7 millió érkezik majd. 

2021. április 22., 05:51

Szerző:

Spanyolország a koronavírus elleni vakcináinak 5-10 százalékát, mintegy 7,5 millió adagot dél-amerikai országoknak adományozza idén - jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök Andorrában, a 27. Ibero-amerikai csúcstalálkozón szerdán. Az eseményen elhangzott: a COVAX nemzetközi vakcinaelosztási rendszer révén továbbítják majd az oltóanyagokat azután, hogy a lakosság átoltottsága Spanyolországban elérte az 50 százalékot. Erre várhatóan júliusban kerülhet sor - írja az MTI.

Carolina Darias egészségügyi miniszter madridi sajtótájékoztatóján közölte: szerdán napi oltási rekord született a dél-európai országban 456 777 dózis beadásával, és elmondta azt is, hogy egy hét alatt kétmillió adag vakcinát használtak fel. Spanyolország több mint 14,9 millió védőoltást kapott négy európai engedéllyel rendelkező gyártótól. Az első dózist 9,8 millióan, a felnőtt oltandó lakosság 24,6 százaléka kapta meg. Mindkét adaggal több mint 3,6 millió ember oltási programja lett teljes, ez az oltandók 9 százalékát jelenti.

A tárcavezető hangsúlyozta: a teljes oltással rendelkezők száma már meghaladta azokét, akik a járvány kezdete óta megfertőződtek a koronavírussal. "Ez azt jelenti, hogy a vírus előtt járunk" - jegyezte meg, hozzátéve: jövő héttől a Pfizer/BioNTech vakcinájából mintegy 1,7 millió érkezik majd hetente az eddigi 1,2 millió helyett.

A spanyol egészségügyi minisztérium jelentése szerint az elmúlt 24 órában csaknem hatezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, míg a napi regisztrált esetek száma meghaladta a tízezret. Az utóbbi egy hétben 302-en hunytak el a fertőzés következtében, a halálos áldozatok száma 77 364. A szaktárca közegészségügyi bizottsága elvetette azt a javaslatot, hogy az RNS-alapú vakcinák (Moderna, Pfizer/BioNTech) két dózisa közötti időt megnövelje a gyártó által ajánlott 21 napon túl.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/EFE | Alejandro Garcia)