A spájz helyett már az Adrián vannak az oroszok

Mivel eddig nem sok babér termett az orosz-ukrán háborúban az orosz flottának, inkább kiküldték a hajóikat a Földközi-tengerre. Több orosz hajó az Adriai-tengeren bukkant fel.

2022. augusztus 25., 11:00

Szerző:

Orosz hadihajók úsztak fel a NATO „beltengerének” számító Adrián, az olasz oldalon egészen Ancona, a horvát oldalon Split magasságáig az elmúlt hetekben, a NATO-erők élénk figyelme közepette – írja külföldi sajtóértesülések alapján a Mandiner.hu.

Csaknem egy hónapja lábatlankodnak a tengeren

A lap szerint július vége óta cirkálnak orosz hadihajók az Adrián, elsősorban azért, hogy megzavarják a Harry Truman elnök nevét viselő amerikai anyahajó kijutását a szűk tenger vizeiről, vagy legalábbis megmutassák: itt vannak.

Magán a Földközi-tengeren egyébként nem ritka vendégek az oroszok, már csak azért sem, mert jelentős támaszpontot hoztak létre Szíriában még a hidegháború alatt, amelyen a katonai jelenlétet a szíriai háború alatt csak növelték – emlékeztet a lap.

Azonban Vlagyimir Putyin elnök nemrégiben bejelentett új haditengerészeti doktrínája – amely támaszpontok létesítését és a rakétaarzenál növelését is tartalmazza – immár közvetlenül a NATO-t és a nyugati erőket célozza, és az egész Földközi-tengert műveleti területnek tekinti. Olyan már volt, hogy az akár Calabria térségében, vagyis a csizma orránál felvonuló, esetleg hadgyakorlatot tartó NATO-erőket szemmel tartották, de olyan ritkán, hogy benyomultak volna az Adriai-tengerre, sőt, blokkolni próbálták volna a NATO helyben fő erejét jelentő „Harry Truman” repülőgép-hordozót, mint az július 22-én történt, amikor kellemetlenül közel is kerültek egymáshoz.

Az olasz La Repubblicanak nyilatkozó vezérkari főnök, Cavo Dragone admirális interjúja alapján az elsősorban Olaszországra és a Földközi-tengeri katonai mozgásokra specializálódott Itamilradar.com térképre is vitte a szembenálló nagyobb hadihajókat: eszerint a Harry Truman és csapásmérő csoportjával szemben hosszában, északról dél felé nézve felsorakozott a Split magasságáig felhajózott orosz Admiral Tributs nevű romboló, a Vasiliy Nikitich Tatishchev nevű megfigyelőhajó, a Varyag nevű cirkáló (képünkön), valamint már a Jón-tenger vizein, de a bejáratnál az Admiral Grigorovich nevű fregatt.

Velük az említett repülőgép-hordozón túl három olasz fregatt – a Bergamini, a Marceglia és a Libeccio – és a Longobardo tengeralattjáró néz farkasszemet, ugyanakkor értelemszerűen az oroszok sem érkeztek tengeralattjárók nélkül, ezek számáról azonban egyelőre nincsen információ. 

Az Itamilradar szerint napokkal ezelőtt az oroszok elhagyták az Adriai-tengert, és a szomszédos Jón-tengerre húzódtak vissza, szakértők pedig azóta is találgatják, mi lehetett a célja a műveletnek: az ukrán frontról való figyelemelterelés a provokációval, erődemonstráció, a saját és a NATO képességeinek tesztelése, esetleg ezek valamilyen egyvelege – írja a lap.

(A Varyag orosz cirkáló a kínai Dagang kikötőjében, 2019. április 29-én, egy közös orosz-kínai hadgyakorlaton. Fotó: Xinhua/Li Ziheng/AFP)