A Sinopharm is tárgyal az Európai Gyógyszerügynökséggel

Az orosz Szputnyik V vakcina gyártójával már korábban megkezdődtek a tárgyalások, de az EMA igazgatója egyelőre nem tudta megmondani, mikorra várható döntés az oltóanyagról.

2021. március 24., 10:48

Szerző:

Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) igazgatója arról számolt be egy keddi európai parlamenti meghallgatáson, hogy tárgyalások kezdődtek a kínai Sinopharm oltóanyagát képviselő céggel – írta a Portfolio az EU-Monitor alapján.

Cooke azt mondta: remélhetőleg az lesz a vége, hogy idővel hozzáfoghatnak a kínai vakcina vizsgálatához is. Ugyanez a folyamat az orosz Szputnyikkal már egy ideje tart, és a következő fázisban az oroszországi gyártóüzemek és a klinikai laboratóriumok szakértők által történő felkeresése lesz napirenden – jelezte. 

Emer Cooke nem tudott még csak hozzávetőleges időpontot sem mondani a Szputnyik uniós jóváhagyásáról, mivel – mint rámutatott – a kísérleti eredmények még nem teljesek, a gyártási folyamatról pedig egyelőre nem áll rendelkezésre információ. Többször is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az orosz vakcinának ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelniük, mint bármilyen más oltóanyagnak. 

Egy másik, szintén keddi EP-meghallgatáson Sandra Gallina, az EU vakcinaügyi főtárgyalója azt mondta, hogy az Európai Bizottság minden eszközzel azon lesz, hogy kikényszerítse az AstraZenecától szerződéses kötelezettségeit. Bár a tudósításban nincs benne, de ma, azaz szerdán hozza nyilvánosságra a Bizottság az exportkorlátozási elképzelésének továbbdolgozott változatát, amely egyértelműen az AstraZenecát célozza, igaz például Angela Merkel német kancellár is óvatosságra intett, mert az ilyen durva lépés az ellátási láncokra is visszaüthet, illetve az EU szabadpiaci megítélését is ronthatja – jegyzi meg a Politico.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Bús Csaba)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.