A papok a szószékről intenek választásra

A lengyel főpapság arra buzdítja a híveket: járuljanak az urnák elé a közelgő Európai Parlamenti választáson, és azokra a jelöltekre adják voksukat, akik "teljes mértékben a katolikus egyház nézőpontját képviselik". A templomokban természetesen nem hangzik el politikai alakulat neve, de logikus, hogy ez a felszólítás a konzervatív jobboldalnak kedvez.

2009. június 2., 08:40

Szerző:

A lengyelországi választási részvételt előzetesen mintegy 13 százalékra becsülik, ami az Unió történetében legalacsonyabb részvételi arány volna.

A Polgári Platform befolyásos tagja Danuta Hübner, az EU jelenlegi regionális politikáért felelős biztosa. Pártja magabiztosan vezet a közvélemény-kutatások szerint. Véleménye szerint jelenleg nagyon nehéz meggyőzni a választókat. "Nem csak arról nehéz meggyőzni az embereket, hogy ránk szavazzanak, hanem arról is, hogy egyáltalán elmenjenek voksolni. Ha elmentek szavazni, nem szabad azt érezniük, hogy semmiféle ráhatásuk nincs az Unióra vagy az Európai Parlamentre," nyilatkozta Hübner az Euronews hírszájtnak.

A jelenleg kormányzó, az EU mellett elkötelezett Polgári Platform 45 százalékos támogatottsága mellett az ellenzéki, konzervatív és euroszkeptikus Jog és Igazságosság mindössze 25 százalákon áll. Mint Hübner megjegyezte, a jelenlegi Európai Parlementben ülő euroszkeptikus és Európa-ellenes képviselők közül több is Lengyelországból jött. A politikus abban bízik, hogy akik rájuk szavaztak, józanabbul döntenek a mostani választáson.

A köztudottan euroszkeptikus köztársasági elnök, Lech Kaczynski továbbra sem írja alá az EU fontos alkotmányos dokumentumaként kezelt Lisszaboni Szerződést. Véleménye szerint a dokumentumot Lengyelországnak egészen addig értelmetlen elfogadni, amíg Írország nem ratifikálta.

A legutóbbi EP-választáson a lengyeleknek alig húsz százaléka járult az urnákhoz. Most még ez az arány is kétségesnek ígérkezik. A kampány finisében sokan nyilatkoznak úgy, hogy elveszítették bizalmukat a politikai vezetés egészében, saját képviselőikben egyaránt.

Kapcsoló hírek

Az EU-nak belső problémái vannak
Meleg párral riogatott az elnök - most békülne
Papot is elvittek a pedofilrazzia során