A Nemzetközi Auschwitz Bizottság: Orbán Viktornak nincs jövője Európában

A Nemzetközi Auschwitz Bizottság alelnöke arra kérte Karl Nehammer osztrák kancellárt: jelezze Orbán Viktornak, hogy ez a beszéde elfogadhatatlan volt.

2022. július 26., 18:59

Szerző:

Christoph Heubner szerint az EU helyesen tenné, ha továbbra is teljes mértékben elhatárolná magát az Orbán által megütött rasszista hangnemtől, és egyértelművé tennék:

Orbán Viktornak nincs jövője Európában.

Heubner rámutatott, hogy Nehammer az első európai vezető, akinek lehetősége van arra, hogy Orbánnal tisztázza a beszédét.  Az alelnök szerint Orbán mondatai a holokauszt túlélőit „saját kirekesztésük és üldöztetésük sötét időszakára emlékeztetik” – írta a Kronen Zeitung.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor az uniós vezetők csúcstalálkozóján Brüsszelben, Belgiumban 2022. március 25-én. fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP)

11:47

Ügynökmúltját érintő, 2016-ban tett és hamisnak vélt tanúvallomása miatt vádat emeltek Lech Wałęsa, a Szolidaritás független szakszervezet egyik alapítója, Nobel-díjas munkásvezér, későbbi lengyel államfő ellen – mondta el csütörtökön a varsói kerületi ügyészség szóvivője a Rzeczpospolita lengyel napilapnak.

09:57

Az Egyesült Királyság forradalmasította az AIDS-tesztelést. Egy új technológiának köszönhetően olcsón és gyorsan ki lehet mutatni a vírust egy egyszerű vérvizsgálat során. A brit egészségügyi szervezet az NHS úgy döntött, hogy kísérleti jelleggel, minden balesetire bekerülő beteget szűrni fognak HIV-re is. Kivétel, ha a páciens külön kéri ennek mellőzését. Sir Elton John is felszólal a brit parlamentben, ahol a program folytatására biztatja a honatyákat.

Több mint öt órán át tartó, mintegy négyezer kilométeres repülőút után megérkezett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri szintű tanácskozására Szkopjéba Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.