A németek és a házimunka

A német férfi nem szívesen takarít – de a nők amúgy is leveszik a válláról ezt a munkát. A dél-németek a legszorgosabbak a házimunkában, főzni viszont nők és férfiak egyaránt szeretnek, tükrözi a közvélemény-kutatás.

2015. augusztus 23., 18:42

A Forsa Intézet felmérése azt mutatja, hogy Baden-Württemberg tartományban, a svábok hazájában takarítanak a leggyakrabban a háziasszonyok, míg a másik véglet a főváros: Berlin lakóinak negyede egy hétnél ritkábban takarítja ki a lakását. Egyébként a nyugati tartományok zömében többet adnak az otthon tisztaságára, mint keleten: nyugaton az emberek harmada takarít hetente három óránál hosszabban – az egykori NDK területén lévő tartományokban csak minden ötödik.

Általános tapasztalat viszont, hogy a takarítás országszerte elsősorban a nők dolga: azok 68 százaléka tekinti feladatának az otthon tisztán tartását, míg a férfiaknál ez az arány csak 14 százalék. Ráadásul minden negyedik német férfi úgy nyilatkozott, hogy ő bizony soha nem takarít. A felmérés szerint sok nő nem is kívánja effajta feladatait megosztani – ha viszont igen, akkor olyan kellemetlen teendőket engedne át a másik nemnek, amelyeket az érintettek végképp nem kívánnak vállalni... Mint kitűnt, a férfiember – ha már muszáj segíteni – előszeretettel vállalkozik arra, hogy ki –, vagy levigye a szemetet, míg a nők a mosást állítják első helyre. A beágyazás, a porszívózás még a viszonylag népszerűbb házimunkák közé tartozik, míg a legkevésbé keresettek feladatok listáját a vasalás és az ablaktisztítás vezeti. Egyformán érdeklődik viszont mindkét nem a konyhai munkálatok iránt: nemtől függetlenül a német lakosság 41 százaléka főz szívesen.