A lezárások ellen tüntettek Párizsban, könnygázzal fújták le őket

A tömeg dobálni kezdte a rendőröket, erre jött a drasztikus válasz.

2021. július 24., 20:38

Szerző:

Könnygázt vetett be a párizsi rendőrség csütörtökön a tüntetők ellen, akik az új járványügyi korlátozások miatt vonultak az utcára. A francia fővároson menetelő tüntetők közül többen kiváltak a demonstráló tömegből, kövekkel és palackokkal kezdték dobálni a rendőröket, akik ezután könnygázzal próbálták megfékezni a rendbontókat. Néhány tüntető megtámadott egy járőröző rendőrt, felborította a motorbiciklijét. A rendőrnek futva kellett menekülnie a feldühödött tüntetők elől.

Párizsban egyszerre három tüntetés zajlik az új járványügyi korlátozások ellen. A Trocadéro téren a Nemzeti Front volt alelnöke, Florian Filippo felhívására demonstrálnak. Egy mások tüntetés a Bastille téren kezdődött, majd a menet elindult a főváros utcáin. Még egy tiltakozó menet indult el az Invalidusok háza elől, hogy csatlakozzon a kötelező oltás ellen tiltakozó egészségügyi dolgozókhoz. Párizson kívül több nagyvárosban, Marseille-ben Montpellierben, Nantes-ban és Toulouse-ban is tüntetnek. A francia belügyminisztérium információi szerint az országban több mint százhatvanezren vették rész a korlátozások elleni rendezvényeken. Párizsban megközelítőleg tizenegyezren demonstráltak és a tüntetők közül kilenc embert vettek őrizetbe.

A francia parlament heves viták után péntekre virradóra fogadta el azt a törvénytervezetet, amely kiszélesíti a Covid-igazolás használatát a mindennapi életében, hatósági karantént ír elő a fertőzötteknek,  kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást az egészségügyi és szociális dolgozók, valamint a tűzoltók számára. A koronavírus-járvány 2020. márciusi kezdete óta ez a kilencedik francia törvény a Covid-19 terjedésének megakadályozására. A szigorításokat, amelyeket Emmanuel Macron államfő július 12-i beszédében jelentett be, a koronavírusnak a delta variáns által okozott negyedik hullámával és a súlyos járványügyi helyzettel indokolta a kormány. A korábbiaknál fertőzőbb variáns az új eseteknek már csaknem nyolcvan százalékát okozza.  Az újonnan fertőzöttek száma a hét eleje óta minden nap húszezer felett volt, amire május eleje óta nem volt példa, s ami tízszerese a két héttel ezelőtti adatoknak.

(Kiemelt: A koronavírus elleni oltás és a nem oltottak hátrányos megkülönböztetése ellen tüntetnek a párizsi Louvre múzeum előtt 2021. július 17-én.
MTI/EPA/Yoan Valat )