A lengyel kormányfő szerint Zelenszkij Európa példaképe

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a 21. század legsikeresebb állami vezetője – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.  

2023. május 14., 19:36

Szerző:

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök vasárnap a németországi Aachenben a Nemzetközi Károly-díj átadó ünnepségén, azt mondta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a 21. század legsikeresebb állami vezetője. A konzervatív politikus a díjazottat, azaz az ukrán államfőt és az ukrán népet méltatva kiemelte, hogy Volodomir Zelenszkij „Ukrajna hőse és Európa példaképe”. Mint mondta, Oroszország Ukrajna elleni háborúja "a jó és a rossz örök konfliktusának manifesztációja", Volodomir Zelenszkij pedig a jók oldalának megtestesítője. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna az emberi méltóság, a véleményszabadság és az állam és egyház szétválasztásának európai értékeit védelmezi, Oroszország viszont „Európa tagadása”, ahol az állampolgár csupán „gyalogáldozat", az egyház „állami szerv" és a hazugság igazságot jelent, az ukránokat így nácinak nevezik, a rabságot szabadságnak, az Ukrajna elleni jogtalan támadást pedig különleges műveletnek. A többi között arról is szólt, hogy amíg Ukrajna megosztott, addig egész Európa megosztott, és „amikor ukránok halnak meg a szabadságunkért, akkor Európa szíve vérzik". 

(Kiemelt képünkön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök ölelkezik a színpadon az Ukrajna elnökének és népének adományozott Aacheni Nemzetközi Nagy Károly-díj 2023. évi átadási ünnepségén. Fotó: INA FASSBENDER / POOL / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.