A legmagasabb szintű terrorkészültséget vezették be Franciaországban

Elisabeth Borne miniszterelnök úgy döntött, hogy a merényleti szükséghelyzet szintjére emeli a Vigipirate nevű terrorellenes készültséget. 

2023. október 14., 15:21

Szerző:

A legmagasabb szintű terrorkészültséget vezették be Franciaországban pénteken, miután aznap egy arras-i gimnáziumban egy iszlamista halálra késelt egy tanárnőt és másik két embert megsebesített, az egyikük állapota életveszélyes – számol be róla a 24.hu.

A hírt a  kormányfői kabinet közölte azután, hogy biztonsági tanácskozást tartottak az Élysée-palotában Emmanuel Macron köztársasági elnök, a miniszterelnök és a kormány több tagja részvételével.

A merényleti szükséghelyzetet közvetlenül egy merénylet után, illetve akkor vezethetik be, ha egy azonosított terrorszervezet, amelynek a tartózkodási helyét nem ismerik, akcióba lép. Gérard Darmanin belügyminiszter a TF1 televízióban az Izrael és a Hamász közötti gázai övezeti háborúra utalva kijelentette, hogy a rendelkezésre álló információk szerint kétségkívül összefüggés van a közel-keleti események és a merénylet között.

A rendőrség őrizetbe vette az elkövetőt, egy húszas éveiben járó csecsen férfit. Később további hét embert állítottak elő, közöttük az elkövető öccsét.

(Kiemelt képünk: Gabriel Attal francia oktatási és ifjúsági miniszter (l) vigyázzban áll az északkelet-franciaországi Arrasban található Gambetta középiskola előtt elhelyezett virágok előtt 2023. október 14-én, egy nappal azután, hogy egy tanár meghalt és két másik ember súlyosan megsebesült egy késes támadásban. Egy csecsen származású férfi halálra késelt egy tanárt és súlyosan megsebesített két másik felnőttet október 13-án egy északkelet-franciaországi iskolában, a nyomozók terrorcselekmény gyanújával indítottak vizsgálatot. Denis Charlet / AFP)