A korrupció és a munkanélküliség miatt tüntettek Marokkóban

Marokkó, Marrakesh – Több ezer ember tüntetett Marokkóban a hétvégén politikai reformokat követelve. A tüntetést a Február 20 ifjúsági mozgalom szervezte, amely korábban is hívott össze hasonló megmozdulásokat.

2011. május 9., 17:51

A tüntetők menete a Bab Doukkala kapunál kezdődött, majd érintette az Argana kávézó romjait. Az épületet a múlt héten robbantották fel a terroristák. A tüntetők pontos számáról eltérő információk jelentek meg. Szemtanúk a Reuters hírügynökségnek nyolcezer emberről számoltak be. A marokkói hatóságok viszont háromezerre becsülték a megmozduláson résztvevők számát. A tüntetők nagy transzparensekkel vonultak fel, amelyeken terrorizmus és korrupció ellenes szlogenek voltak feltüntetve. És politikai reformokat követeltek. A tüntetők arra panaszkodtak, hogy magas a munkanélküliség, és nincs elegendő munkalehetőség az országban. Sokak szerint a legfőbb problémát a korrupció okozza. A hatóságok nem avatkoztak közbe, a demonstráció békésen zajlott.

A marokkói vezetés korábban kijelentette, hogy áprilisban megemeli a közalkalmazottak fizetését és a minimálbért. Az uralkodó, VI. Mohammed király pedig bizottságot állított fel az alkotmány módosítások előkészítésére. A király egyebek között ígéretet tett arra, hogy megerősítik a bíróságok függetlenségét, illetve politikai elítélteket engednek szabadon a börtönökből.

További izgalmas hírekért kattintson az

Afriport.hu oldalára!

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.