A poszt-covidosok harmada négy hónapon belül visszakerül a kórházba

Ugyanezen időszak alatt minden nyolcadik hazaengedett beteg meghalt – derült ki egy brit tanulmányból.

2021. április 1., 13:55

Szerző:

A brit kórházakban koronavírusos betegséggel kezeltek mintegy egyharmada további kórházi kezelésre szorult hazaengedése után négy hónapon belül. A British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban megjelent cikk szerint ugyanezen időszakban minden nyolcadik beteg meghalt. A londoni Univerity College, a Leicesteri Egyetem és a Nemzeti Statisztikai Hivatal kutatói mintegy 48 ezer koronavírus miatt kórházi kezelésben részesült beteg adatait vizsgálták. A betegek mind olyanok voltak, akiket 2020. augusztus 31-ig hazaengedtek a kórházból. Orvosi adatlapjaikat egy általános lakossági kontrollcsoportéval vetették össze. Az orvosi adatok tartalmazták az újabb kórházi kezelés szükségességének, az elhalálozásnak az arányát és a légzőszervi, szív-, vese-, máj- és anyagcserebetegségek, köztük a cukorbetegség súlyosságát.

A kutatók megállapították, hogy az elemzésbe bevont 47 780 betegből 14 060-an szorultak újabb kórházi kezelésre hazaengedésüket követően mintegy 140 napon belül, és 5875-en meghaltak ugyanezen időszakban.

A koronavírus miatt kórházban kezelteknél magasabb lehet a szervkárosodás (többszervi diszfunkció) aránya a kontrollcsoporthoz képest – állapították meg továbbá a kutatók.

A közvélekedéstől eltérően a kockázat növekedése nem korlátozódik az idősekre és nem egyforma az etnikumokat illetően. A diagnózis, a kezelés és a poszt-Covid-szindróma megelőzése integrált és nem szervi vagy betegségspecifikus megközelítést igényel, és sürgős kutatások szükségesek a kockázati tényezők feltárására. Az eredmények azt jelzik, hogy a Covid-19 hosszútávú terhe jelentős lehet a kórházakra és az egészségügyi rendszerre – írták a tanulmányban.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentőegységének munkatársai védőruhát viselnek, mialatt egy koronavírussal fertőzött, lélegeztetett beteget szállítanak el a fővárosi Honvédkórházból 2020. november 4-én. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.