A konyha, a nemzeti identitás bástyája

A hagyományos konyha a legfontosabb eleme az olasz nemzeti identitásnak – állapította meg az olasz fogyasztóvédelmi szervezet felmérése.

2010. november 1., 06:37

A Coldiretti szerint, amely az olasz egység 150. évfordulójára a Comói-tó partján fekvő Cernobbióban rendezett nemzetközi mezőgazdasági és élelmezési fórum alkalmából tette közzé felmérését, az olaszok 46 százaléka a hazai ízeket tartja a legjelentősebbnek a nemzeti tudat szempontjából, megelőzve ezzel a a kultúrát (37), a divatot (9), a focit (5), valamint tudományt és a technológiát (3).

A Fórumon a Casa Artusi közreműködésével bemutatták „azokat az ételeket, amelyek egyesítették Itáliát” . Ugyanis a ház alapítója, Pellegrino Artusi (1820-1911) volt az, aki először elkészítette az egységes Olaszország ételkódexét, A konyhai tudomány avagy a jó étkezés művészete ( La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene) című könyvet. A mű 1891-ben született meg, de mivel Artusi nem talált hozzá kiadót, saját pénzén jelentette meg azt. Ennek ellenére haláláig 200 ezer példányban kelt el a szakácskönyv, és azóta is best-sellernek számít.

A Forlíból származó gasztronómus nagy érdeme, hogy egybegyűjtötte a különböző olasz tájak specialitásait, amelyek ma már Itália jelképeivé váltak, mint a nápolyi paradicsomos spagetti, a milánói rizottó, a saltimbocca alla romana (római zsályás borjúragú), vagy a firenzei minestrone. Eme étkek szűkebb pátriái féltékenyen őrzik szerzői jogaikat, de azért mindannyian büszkék arra, hogy az olasz konyha fényét emelik finomságaikkal világszerte.