A kínai külügyminiszter szerint fontos tiszteletben tartani „minden állam területi szuverenitását, beleértve Ukrajnát is”

Korábban Kína még nem ismerte el az orosz invázió tényét.

2022. február 25., 21:07

Szerző:

Vang Ji kínai külügyminiszter pénteken Emmanuel Macron francia elnök diplomáciai tanácsadójával folytatott telefonbeszélgetésén megismételte Ukrajna területi szuverenitásának tiszteletben tartásának fontosságát – olvasható az Élysée-palota közleményében a CNN szerint.

„(Vang) üdvözölte Franciaország fellépését az Ukrajna és Oroszország közötti párbeszéd érdekében” – áll a közleményben.

„Megismételte annak fontosságát, hogy minden állam, köztük Ukrajna integritását és területi szuverenitását tiszteletben kell tartani” – írják.

Emmanuel Bonne, Macron diplomáciai tanácsadója azt mondta Wangnak, hogy Oroszország volt az, aki a háború elkerülése érdekében tett francia erőfeszítések ellenére az invázió mellett döntött. Bonne a nyilatkozat szerint megismételte, hogy Oroszországnak azonnal le kell állítania a katonai műveleteket.

Vang felszólított a feszültség enyhítésére és arra, hogy „a tárgyalások folytatásával előzze meg a további a civil áldozatokat”.

Korábban Kína tartózkodott attól, hogy elismerje Oroszország ukrajnai invázióját, több mint 30 kérdésre kitérve a külügyminisztérium pénteki napi tájékoztatóján az orosz agresszióról és a jelenlegi ukrajnai helyzetről.

„Minden ország szuverenitását és területi integritását tiszteletben kell tartani„, és „az ENSZ Alapokmányának céljait és elveit közösen kell fenntartani” – válaszolta többször is újságíróknak Vang Venbin külügyminisztériumi szóvivő, szorosan ragaszkodva a korábbi napokban Kína részéről elhangzott nyilatkozatokhoz.

Vang akkor még azt is megismételte, hogy Kína „megérti Oroszország jogos aggodalmait a biztonsági kérdésekkel kapcsolatban”, ugyanakkor újra felszólította a feleket az „önmérsékletre és a helyzet további eszkalálódásának elkerülésére”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz (b) és Vang Ji kínai külügyminiszter megbeszélésük előtt Taskentben 2021. július 15-én. A két külügyminiszter egy kétnapos nemzetközi konferencián vesz részt Üzbegisztán fővárosában. MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).