A katari vb-szervezők tízszer annyi halott vendégmunkást ismertek el, mint korábban

A Piers-Morgannak adott interjújában Hasszan al-Tavadi, a katari világbajnokság szervezőbizottságának főtitkára azt mondta, hogy a rendezvényhez kapcsolódó projektek kivitelezésekor körülbelül 400-500 vendég munkás halt meg.

2022. november 29., 17:03

Szerző:

Ez a szám tízszer annyi, mint az a három, közvetlenül a 2014 óta tartó építkezéseken zajló munkával összefüggésbe hozható halálos baleset, illetve az a 37 egyéb okokból elhunyt vendégmunkás, amit a katari szervezők eddig beismertek – mutat rá a Telex. A The Guardian 2011 óta több, mint 6500 halálról írt.

A kafala-rendszer

Katarban 330 ezer állampolgár szükségleteit csaknem 2,6 millió vendégmunkás elégíti ki. Ezeket a vendégmunkásokat a legutóbbi évekig az úgynevezett „kafala-rendszer” alapján foglalkoztatták. Elméletben ez azt takarta, hogy a helyi szponzorok felelősséget vállaltak a munkások lakhatásáért és egészségügyi ellátásáért, de a valóságban ez azt jelentette, hogy képesek voltak röghöz kötni a munkásokat, megfosztották őket útleveleiktől, önkényesen visszatarthatták útleveleiket, korlátozhatták mozgási szabadságukat, nevetséges szinten tarthatták a béreket és megélhetési hozzájárulásokat, illetve teljesen figyelmen kívül hagyhatták a munkavédelmi követelményeket.

Bár a katari világbajnokság létesítményeit is ebben a rendszerben dolgoztatott félrabszolgák építették, az ország 2020-ban felszámolta a kafala-rendszert. Munkajogi aktivisták és szervezetek azonban nem bíznak abban, hogy a reform tartós változást hoz.

Al-Tavadi, a katari világbajnokság szervezőbizottságának főtitkára azt mondta: „Egy halál is túl sok, ez világos. De minden évben javulnak az egészségügyi és biztonsági előírások az építései területeken, legalábbis a mi részünkön, a világbajnokság helyszínein, azokon, amelyekért felelősek vagyunk. Határozott a javulás, hiszen a szakszervezetek is elismerik a világbajnoksághoz kapcsolódó területeken végzett munkát és fejlesztéseket.”

(Kiemelt képünk: A FIFA elnöke, Gianni Infantino nézi a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjának Brazília-Svájc mérkőzését a 974-es stadionban Dohában, Katarban 2022. november 28-án. Fotó: Mohammed Dabbous / Anadolu Agency via AFP)