A hatóságok vizsgálatot indítottak egy 17 éves tüntető halála miatt

Vizsgálatot indítottak az iráni hatóságok egy 17 éves lány ügyében, akit az országossá vált tüntetéseken meggyilkoltak; az ügyben több embert őrizetbe vettek – jelentették szerdán iráni hírügynökségek igazságügyi forrásokra hivatkozva.

2022. október 5., 19:00

Szerző:

Ali Szálehi teheráni főügyész – akit az IRNA iráni állami hírügynökség idézett – kedd este azt közölte: a meggyilkolt Nika Sakarami ügyében folyik a vizsgálat, és az orvosszakértő véleményére várnak. A Taszním félhivatalos hírügynökség úgy tudja, az ügyben nyolc embert már őrizetbe vettek.

Sok a tisztázatlan részlet

A meggyilkolt lány nagynénje, Atas Sakarami a BBC brit hírtelevízió fárszi nyelvű adásának azt mondta: unokahúga szeptember 20-án egy teheráni megmozduláson vett részt, majd egy barátjának telefonon azt mondta, hogy rendőrök elől menekül. Ezt követően nyoma veszett, a hatóságok pedig kilenc nap múlva hívták a családot a holttest azonosítására. Atas Sakarami hozzátette, hogy

a lány arcát a felismerhetetlenségig összeverték.


Iránban a fejkendője nem megfelelő viselése miatt őrizetbe vett fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála után törtek ki tüntetések szeptember közepén. A fiatal nő ügyén túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés ellen tüntet. A megmozdulásokon kirobbant összetűzések halálos áldozatainak száma már a 40-et is meghaladhatja, s összesen legalább 1500 embert vettek őrizetbe.

A hatóságok többszáz embert elengedtek Ali Hamenei ajatollahnak, Irán legfelsőbb vezetőjének a hétfői beszéde után. Hamenei – aki a tüntetések megszervezésével és az elégedetlenség szításával az Egyesült Államokat és Izraelt vádolta – azt javasolta a hatóságoknak, hogy „csupán vétkükkel arányosan büntessék a tiltakozókat”. Ezzel összefüggésben Kazim Garibabadi, az ország emberi jogi tanácsának főtitkára bejelentette, hogy Teheránban és környékén több mint 620 tüntetőt engedtek szabadon.


Mindazonáltal az ügyészség részéről azt is leszögezték, hogy "nem lesznek elnézők" azokkal szemben, akik a nemzetbiztonságot veszélyeztetik.

(Kiemelt fotónk: Tüntetés 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt Milánóban . Aminit szeptember 13-án Iránban azért tartóztatták le, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a muzulmán nők haját eltakaró kendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a rendőrök megverték a rendőrautóban, majd kómába esett, és három nap múlva meghalt. A hatóságok szerint halálának oka szívelégtelenség volt. MTI/EPA/ANSA/Paolo Salmoirago)