A háborút használták ki sikkasztásra az ukrán védelmi minisztériumban

Közel 14 milliárd forintnyi közpénzhez jutott a csalással vádolt, egyelőre meg nem nevezett illető, aki akár 15 év börtönt is kaphat.

2023. december 23., 14:38

Szerző:

A lőszerbeszerzéssel kapcsolatos milliárdos értékű csalás miatt őrizetbe vették az ukrán védelmi minisztérium egyik alkalmazottját – írta az ATV. A férfi nevét nem hozták nyilvánosságra, de a vizsgálat szerint vétkes az ukrán fegyveres erők számára történt nagy értékű tüzérségi lőszerbeszerzés során 1,5 milliárd hrivnya (13,8 milliárd forint) elsikkasztásában.

A csalás előnytelen szerződéskötések útján ment végbe: az exportcég 30 százalékkal magasabb áron adta el a lőszereket, mintha az adásvétel közvetlenül a gyártóval zajlott volna le. Ráadásul utóbbi esetben a szállítási idő is rövidebb lett volna. Ha a vádak beigazolódnak, a gyanúsított 15 évig terjedő börtönbüntetéssel számolhat.

A hatóságok átkutatták a gyanúsított lakását és hivatali helyiségeit, és az illegális tevékenységet igazoló dokumentumokat foglaltak le.

A védelmi tárca szeretné elérni, hogy a csalással eltulajdonított összeg visszakerüljön a költségvetésbe.

A védelmi tárcánál feltárt korábbi korrupciós botrány után idén ősszel felmentették Olekszij Reznyikov védelmi minisztert és hat helyettesét. Volodimir Zelenszkij elnök a botrány után bejelentette, hogy reformokat fognak végrehajtani a minisztériumban.

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszélget tisztekkel az ukrán fegyveres erők előretolt állásainál tett látogatása során a donyecki Vugledar-Marjinka védelmi övezetben 2023 májusában. Handout / AFP)