Oltási igazolás váltja ki a védettségit

Bevezetésre kerül az oltási igazolásról szóló törvénytervezet.

2022. január 13., 07:08

Szerző:

A francia szenátus szerda este módosításokkal elfogadta a koronavírussal szembeni védettségi igazolást felváltó oltási igazolásról szóló törvénytervezetet – közölte csütörötkön az MTI. 

A javaslat végső változatáról a parlament két háza várhatóan csütörtökön dönt. Ha nem találnak kompromisszumos megoldást, a szöveg visszakerül a nemzetgyűlés elé második olvasatra. A jobboldali ellenzéki többségű felsőház 242 szavazattal 69 nem ellenében, és 31 tartózkodással fogadta el a szöveget.

A szenátorok beletették a szövegbe, hogy az oltási igazolás automatikusan kivezetésre kerül, amint 10 ezer alá csökken a kórházban ápolt fertőzöttek száma. Jelenleg 24 ezren vannak kórházban.

A nemzetgyűlés által elfogadott tervezet 12 éves kortól írja elő az igazolás használatát, de az iskolai rendezvényeken csak 16 éves kortól lenne kötelező, a szenátorok viszont úgy döntöttek, hogy csak 18 éves kortól léphet életbe, a 12 és 18 év közöttieknek továbbra is az eddig használatos védettségi igazolást kell bemutatniuk a nyilvános helyeken.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet) jelenleg a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken kötelező bemutatni:

  • a vendéglátóipari helyiségekben, beleértve a teraszokat is,
  • a vonatokon és a távolsági buszokon,
  • a sportlétesítményekben,
  • a kórházakban,
  • a kulturális intézményekben,
  • mozikban,
  • színházakban,
  • koncerttermekben.

A törvénytervezet értelmében ezekre a helyekre jövőben kizárólag a három oltást kapók léphetnek be szabadon, az egy vagy két oltási adaggal rendelkezőknek negatív tesztet is fel kell majd mutatniuk az oltási igazolásuk mellett, az oltatlanok pedig a szolgáltatásokat nem vehetik igénybe.

Franciaországban jelenleg felfutóban van a járvány az omikron variáns miatt, amely az új fertőzések csaknem háromnegyedéért felelős.

A napi esetszám kedden újabb rekordot döntött 368 ezer feltárt esettel, szerdán 361 ezer új fertőzöttet jelentettek, de Olivier Véran egészségügyi miniszter szerdán a France Info hírrádióban úgy vélte, hogy valójában fél és egymillió között lehet a tényleges napi esetszám. A tárcavezető szerint az esetszámot illetően most tetőzik az ötödik hullám.

Lehetetlen helyzet

Az általános iskolai dolgozók eközben csütörtökre figyelmeztető sztrájkot hirdettek az alapfokú oktatási intézményekben bevezetett új járványügyi intézkedések miatt, amelyeket álláspontjuk szerint lehetetlen megvalósítani. A legfőbb szakszervezet, az SNUipp-FSU szerint a tanárok háromnegyede tart majd munkabeszüntetést, és

az iskolák fele nem fog kinyitni.

A kormány hétfőn jelentette be, hogy amennyiben egy osztályban egy tanuló koronavírus-tesztje pozitívnak bizonyul, nem szükséges ezentúl bezárni az osztályt, hanem az osztály valamennyi tanulójának négy nap alatt három ingyenes öntesztet kell a szülők felügyelete mellett elvégezniük.

Az SNUipp-FSU szerint az új szabályok nem egyszerűen nem óvják a tanulókat, a dolgozókat és a családjaikat, de még nagyobb káoszt teremtenek az iskolákban, ahol

„a jelenlegi körülmények között a tanulók nem tudnak rendesen tanulni, a jelenléttel folyó és távoktatás közötti hibrid rendszert lehetetlen megvalósítani”.

A közlemény arra is felhívta a figyelmet, hogy tarthatatlan helyzetet teremt az is, hogy nincs elég helyettesítő tanár a betegség miatt otthon maradtak pótlására.

Jean Castex miniszterelnök kedden a nemzetgyűlésben elmondta: az általános iskolai osztályok két százaléka, 10 400 osztály van zárva azért, mert több tanuló fertőzött. Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter pedig arról tájékoztatott, hogy a 12 millió diák közül 50 ezer fertőzött jelenleg.

(Kiemelt kép: Franciaország, Párizs 2021.12.04. Az oltási igazolvány ellenőrzése Fotó: Martin Bertrand / Hans Lucas via AFP)