A Fideszt felfüggesztették, de a képviselői maradhatnak az Európai Néppárt EP-frakciójában

2019. március 26., 21:13

Szerző:

Annak ellenére, hogy az Európai Néppárt (EPP) felfüggesztette a Fidesz tagságát, Orbán Viktor alakulata maradhat a konzervatív pártcsalád európai parlamenti frakciójában – erősítette meg a gyanút kedden Esteban González Pons néppárti frakcióvezető-helyettes. A politikus ezt a tényt azzal magyarázta, hogy más az Európai Néppárt és más a frakciója az Európai Parlamentben, a frakcióból pedig egyelőre senki nem kezdeményezte a 12 fideszes politikus kizárását. Mindez azt jelenti, hogy Szájer József néppárti frakcióvezető-helyettes maradhat.

Az Európai Néppárt frakcióülése Strasbourgban - Orbán Vik
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Egyébként lehetséges az is – fűzte  Esteban González Pons – hogy egy politikus az Európai Néppártnak nem tagja, a néppárti EP-frakciónak viszont igen. Orbán Viktor és a Fidersz a felfüggesztéstől és az azt követő nyilatkozatháborútól függetlenül támogatja, hogy Manfred Weber néppárti frakcióvezető legyen az EPP csúcsjelöltje, az Európai Bizottság elnöki tisztségének a várományosa a május 23-26-i EP-választások után.

Ami a Fidesz jövőjét illeti a frakciójában, Esteban González Pons azt mondta, megvárják a párt végső döntését, de ez nem fog megszületni a megméretés előtt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.