A brit kémek vezetője szerint az orosz sereg „kifogy a szuflából”

Az orosz hadsereg „kifogy a szuflából” – írta a brit hírszerzés (MI6) vezetője, Richard Moore a Twitteren szombaton.

2022. július 30., 17:54

Szerző:

Moore a brit védelmi minisztérium pénteki posztjához fűzött megjegyzést. A tárca azt írta: az orosz kormány egyre kétségbeesettebb, a hadsereg elavult, szovjet fegyvereket kényszerül bevetni, és több tízezer katonát veszített Ukrajnában.

Az ukrán hadsereg közölte: több mint száz katonát megölt és két lőszerraktárt megsemmisített Herszon régióban. A térség az ukrán ellentámadás egyik célpontja, miután kulcsszerepet tölt be az orosz utánpótlás számára. Az ukrán hadsereg az elmúlt hetekben már három hidat lerombolt a Dnyeper (Dnyipro) folyón, hogy elvágja az orosz csapatokat az utánpótlási vonalaktól. Azonban a brit védelmi minisztérium szerint az orosz csapatoknak sikerült pontonhidakkal és kompszolgálattal fenntartani a kapcsolatot a folyó két partja között.

Médiaértesülések szerint az oroszok által megszállt dél-ukrajnai területeken még az idén népszavazást tarthatnak az Oroszországhoz csatlakozásról.

(Kiemelt kép: Egy ukrán katona lőszerekkel a Harkiv régióban Fotó: Vjacseszlav Madiyevskyy / NurPhoto / NurPhoto via AFP)