A bolognai ragut koppintják le a legtöbbször

Nem újdonság, hogy az olasz konyhát nagyon sok helyen utánozzák szerte a világon, és az sem különösebben meglepő, hogy a legtöbben a bolognai ragut koppintják le.

2010. január 22., 10:13

Erre a megállapításra jutott az olasz mezőgazdasági termelői érdekképviselet, a Coldiretti az Olasz Konyha Világnapján (International Day of Italian Cuisines – IDIC), január 17-én, amelyet ezúttal éppen a tagliatelle alla bolognesének szenteltek. A nevezetes nap alkalmából mintegy 50 ország több mint 100 szakácsát hívták meg, hogy egyidejűleg készítsék el a híres étkek, ezzel is harcolva az olasz konyha hamisításai ellen.

A Coldiretti ünnepi nyilatkozata szerint a tagliatelle alle bolognesének szentelt nap lényege, hogy „megerősítsék a hagyományos emiliai konyha egyik legfinomabb ételének történelmi identitását, amelynek eredete egészen a középkorig nyúlik vissza, egyben tisztázzák a különbséget egy, a külföldieknek külföldön kitalált recept és az olasz eredeti között.”

A tisztázásra szükség is van, mivel nagyon sok helyen, főleg az angolszász területeken, konzerv paradicsompüréből és húsgombócokból készítik el az ételt, méghozzá meglehetős sikerrel. A www.tourchlocal.com 700 ezer embert érintő felméréséből ugyanis az derült ki, hogy ezekben ez az országban manapság ez a „bolognese” a legnépszerűbb, holott az ilyen alapanyagok felhasználása az itáliai tradíció szerint „emberiség elleni bűntett”.