A baráti országoknak bármilyen áron hajlandó olajat adni Oroszország

Nagyvonalú gesztus a baráti országoknak, bár nincs sok belőlük.

2022. április 13., 10:28

Szerző:

Oroszország kész bármilyen áron kőolajat és olajtermékeket eladni a baráti országoknak – jelentette ki Nyikolaj Sulginov orosz energiaügyi miniszter az MTI szerint.

Sulginov szerint nehéz előre jelezni, hogy miként alakul a kőolaj ára, elmondása szerint ez főleg a nyugati politikusok nem éppen konstruktív magatartása miatt van. Mint mondta, jelenleg minden nemzetközi cég, amely előrejelzésekkel foglalkozik, most felülvizsgálja az olajárral kapcsolatos korábbi várakozását, mert az egészen más körülmények között készült.

„A geopolitikai és gazdasági helyzet ilyen változásával korábban senki sem számolt” – tette hozzá.

A miniszter a maga részéről 80-150 dollár közötti olajárat tart lehetségesnek, azt azonban nem fejtette ki hogy milyen időtávra szól ez a becslés. Elmondása szerint nem az a feladatuk, hogy kitalálják, mennyibe fog kerülni az olaj, hanem biztosítaniuk kell az olajipar működését. „Készek vagyunk bármilyen áron olajat és olajtermékeket eladni a baráti országoknak” – mondta az orosz energiaügyi miniszter.

A barátságtalan országok listájába tartozik egyébként az Egyesült Államok, Ukrajna, és az Európai Unió összes tagállama.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)