Nyolcmillió vakcinát küld India a csendes-óceáni térségbe

Teljesítenek egy korábbi megállapodást. 

2021. szeptember 25., 07:00

Szerző:

„India 8 millió adag, az amerikai Johnson & Johnson vállalat által kifejlesztett és az országban egy hazai cég által előállított vakcinát fog szállítani az indo-csendes-óceáni államoknak” - közölte pénteken Washingtonban Narendra Modi indiai miniszterelnök. A kormányfő a négyes partnerség, Ausztráliát, az Egyesült Államokat, Indiát és Japánt tömörítő szervezet csúcstalálkozóján jelentette be azután, hogy korábban leálltak a szállítások. 

A találkozón a házigazda amerikai elnök Joe Biden, Scott Morrison ausztrál, Modi indiai és Szuga Josihide japán miniszterelnök is részt vett. Az eseményről Hars Vardhan Sringla első külügyminiszter-helyettes számolt be egy sajtótájékoztatón. Kijelentette, hogy India kész a 8 milli vakcina leszállítására egy korábbi megállapodás szerint.  A négy ország terve az volt, hogy 2022 végéig egymilliárd koronavírus elleni oltást szállítanak Ázsiába.

A külügyminiszter-helyettes szerint október végére készül el a szállítmány. „Ez összeegyeztethető lesz a vakcinák exportjáról szóló indiai döntéssel. A kvartett fizet az oltóanyagért, és India viselni fogja a költségek egy bizonyos részét. Ez egy azonnali szállítás lesz a négyes részéről az indo-csendes-óceáni térségbe”- tette hozzá Sringla. A vakcina szállítás célja a négyes miniszterelnökei szerint, hogy javítsák az indo-csendes-óceáni térségben élő emberek jólétét. 

(Kiemelt képünk illusztráció: A Magyarországon elérhető összes vakcina (AstraZeneca, Moderna, Szputnyik V A és B, Sinopharm, Pfizer-BioNTech) felhasznált, üres üvegei Soós Zoltán nyíregyházi háziorvosi rendelőjében 2021. április 1-jén. Fotó: Balázs Attila/MTI)