Emelkedett a földrengés halálos áldozatainak száma Japánban

Az elmúlt két nap alatt több mint száz utórengés történt a térségben, sok embert még keresnek. 

2024. január 4., 14:43

Szerző:

A mai nappal 78-ra emelkedett a halálos áldozatok száma és 50 eltűntet még keresnek a Japán középső részén fekvő Isikava prefektúrában, amelyet újév napján 7,6-os erősségű földrengés rázott meg – közölte Szijjártó Péter,  Külgazdasági és Külügyminiszter Facebook oldalán. „Legalább 200 épület dőlt össze vagy rongálódott meg a földrengésben, amely után 1,2 méter magas hullámokkal szökőár érte el Vadzsima kikötőjét” – tette hozzá. 

Az NKH World Japan szerint 84-re emelkedett a halálos áldozatok száma  Ishikawa prefektúrában. Csütörtökig 48 halálesetet jelentettek Wajimában, és 23-at Suzuban. Összesen 305-en sérültek meg a prefektúrában. A prefektúra tisztviselői nyilvánosságra hozták annak a 179 embernek a nevét, címét, nemét és életkorát, akiket még mindig nem találtak – írja az NHK. 

(Kiemelt képünkön: egy férfi sétál egy összedőlt ház mellett az Ishikawa prefektúra Anamizu városában 2024. január 3-án, miután újév napján egy 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg a prefektúra Noto régióját. A japán mentők január 3-án a heves esőzésekkel, elzárt utakkal és utórengésekkel küszködtek, miután az erős földrengés legalább 73 ember halálát okozta, és tízezrek maradtak áram és folyóvíz nélkül. Fotó: Kazuhiro NOGI / AFP)