56 ezer gyerek van életveszélyben

Humanitárius katasztrófába torkollhat a Srí Lankán kialakult gazdasági válság, emberek milliói szorulhatnak segítségre – figyelmeztetett pénteken Genfben az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) szóvivője.

2022. június 10., 20:37

Szerző:

Sajtótájékoztatóján Jens Laerke elmondta, hogy az ENSZ – civil partnerszervezetei segítségével – 47 millió dolláros humanitárius programot indított el a leginkább rászorulók, azaz mintegy 1,7 millió ember megsegítésére. Laerke figyelmeztetett arra, hogy máris rengeteg ember élelmiszerellátása került veszélybe, és a válság a mezőgazdasági szektort is érinti. 

Aggodalmának adott hangot Christian Skoog, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) Srí Lanka-i irodavezetője is, kiemelve, hogy az országban élő, öt éven aluli gyermekek mintegy 17 százaléka már a válság előtt is rosszul tápláltságban szenvedett. 

Az UNICEF jelenleg 56 ezer, súlyosan rosszul táplált gyermekről tud, ők mind életveszélyben vannak

– szögezte le Skoog.

A 22 milliós ország az 1948-as függetlenné válása óta nem élt át a mostanihoz hasonló gazdasági válságot, amely egyebek között élelmiszer- és gyógyszerhiányban, illetve száguldó inflációban nyilvánul meg. Srí Lanka már szinte benzin nélkül maradt, és más üzemanyagokból is akut hiány mutatkozik, a szigeten mindennaposak a tüntetések. 

Colombo ezért felfüggesztette a 2026-ig visszafizetendő 25 milliárd dollárból idén esedékes mintegy 7 milliárd dollárnyi külföldi hitel visszafizetését is. Az ország teljes külföldi adóssága 51 milliárd dollár. A pénzügyminisztérium szerint az országnak jelenleg csak 25 millió dollárnyi használható deviza-tartaléka van. A kormányfő hétfőn azt mondta, hogy mintegy 75 milliárd dollárra lenne sürgősen szükség az alapvető cikkek biztosításához, de az ország kincstára még egymilliárd dollár előteremtésével is küszködik.

(Kiemelt képünk: Sri Lanka-i katonák járőröznek Colombóban 2022. május 11-én. Srí Lanka fővárosában bevetették a hadsereget az utóbbi napok erőszakhulláma nyomán, miközben az ellenzék továbbra is követeli az államfő távozását. MTI/AP/Eranga Dzsajavardena)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.