Furcsa parkolási pótdíjak Zuglóban

Szabad-e pótdíjazni a parkolóőrnek ott, ahol nem szabad parkolni?

2023. december 12., 19:17

Szerző:

Érdekes parkolási pótdíjazásokról írt a Totalcar. A Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. (ZKNP) szerint az ügyben érdekelt autósok nem fizették ki a parkolás díját. Egyikük a saját kapubeállójában kapta a pótdíjat, mert a parkolóőr szerint az fizetőzónában van, az autósnak pedig nem volt érvényes parkolójegye.

Mivel a sofőr úgy gondolja, hogy a ZKNP jogi felhatalmazását túllépve pótdíjaz a kapubeállókban, pert indított, és állítása szerint a Zuglói Önkormányzat már módosította is a ZKNP-vel kötött közszolgáltatási szerződést, ám a pótdíjazási gyakorlat nem változott.

A szakportál beszámol egy másik esetről is, amelyben egy sofőrt úgy pótdíjaztak, hogy éppen tiltott területen parkolt. Ez a KRESZ szerint egyáltalán nem szabályos, ilyen helyzetben nem pótdíjat, hanem büntetést szabnak ki, és nem a parkolóőr, hanem rendőr, hiszen ahol nem lehet parkolni, az nem minősül fizetőzónának, így nem jött létre parkolási jogviszony.

Az ügyben született bírósági döntést a ZKNP megfellebbezte, mert álláspontjuk szerint a fizetőzóna elejét és végét jelző táblák között, minden közterület a „a várakozási övezet területén” meghatározás alá esik.

A Totalcar olvasói több jogtalan pótdíjazásról is beszámoltak, ezeket az állításokat a portál szerint sokszor bírósági döntés is alátámasztja.

(Képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)